To najlepsza wersja kotletów mielonych, jaką znam. Zapiekam je z dodatkami i cały obiad gotowy

Dodano:
Kotlety mielone pieczone z dodatkami Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Proste, szybkie dania zawsze są w cenie. Ja pokochałam pomysł na lekkie kotlety mielone z piekarnika. Zapieka się je z kilkoma dodatkami, dzięki czemu od razu powstaje niemal pełne danie obiadowe.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle smaży się je na patelni, ale o wiele zdrowszą wersją są kotlety mielone z piekarnika. Pominięcie procesu smażenia powoduje, że kotlety są wtedy mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Przy okazji można je obłożyć smacznymi składnikami, które podniosą ich wartość odżywczą i sprawią, że całe danie stanie się pełniejsze.

Czym warto obłożyć kotlety przed zapiekaniem?

Kotlety mielone przeznaczone do zapiekania nie wymagają obtaczania w mące czy w tartej bułce, ale ewentualnie można je obtoczyć. By nie wysuszyły się zbytnio w czasie pieczenia i stanowiły pełniejsze danie, warto obłożyć je dodatkami. Tu dobrze sprawdzą się warzywa, np.: marchewka, cukinia, ziemniak, fasolka szparagowa, brokuł. By warzywa upiekły się w tym samym czasie, co kotlety, te większe warto zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w słupki. Można też sięgnąć po plastry szynki albo wędzonego boczku, które nadadzą daniu przyjemnego smaku i i przy okazji zwiększą jego soczystość. Do dania z piekarnika warto dodać sos typu śmietana, jogurt naturalny czy pomidorowy, które zwiększą soczystość potrawy. Dopełnieniem całości może być też starty ser. Zespoli on warstwy zapiekanych kotletów w jedną całość i zapobiegnie ich wysuszeniu.

Jak zrobić kotlety mielone zapiekane z dodatkami?

Przygotowanie kotletów mielonych zapiekanych z dodatkami jest bardzo proste. Wystarczy bowiem uformować kotlety i ułożyć na nich kilka warstw dodatków. Potem pozostaje je już tylko upiec.

Przepis: Kotlety mielone zapiekane z dodatkami

Kotlety mielone zapiekane z ziemniakami, śmietaną i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 cebuli
  • majeranek
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotletówKajzerkę namocz w mleku, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Do mięsa zetrzyj też cebulę, dodaj pół rozkłóconego jajka, trochę majeranku, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, możesz dodać 2-3 łyżki tartej bułki. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej średniej wielkości kotlety mielone. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Przygotowanie dodatkówZiemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu. Ziemniaczane wiórki wymieszaj z resztą jajka, dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z majonezem i przeciśniętym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Obkładanie i pieczenie kotletówKażdy kotlet posmaruj przygotowanym sosem, obłóż warstwą ziemniaków, posyp startym serem. Na wierzchu każdej piramidki połóż łyżeczkę sosu. Kotlety piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podawać kotlety mielone z piekarnika?

Kotlety mielone zapiekane z kilkoma dodatkami, mogą stanowić niemal pełne danie. Jeśli jednak ilość ziemniaków jest dla was za mała, możecie podać do dania np. ugotowany ryż czy kuskus. Nie zaszkodzi też z pewnością dodatkowy sos, np. jogurtowo-czosnkowy albo pomidorowy. Obowiązkowym dodatkiem będzie natomiast duża porcja surówki. Podniesie ona smak dania, a jednocześnie dostarczy wielu składników odżywczych.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...