Przepis na tę przekąskę zdradził mi szef restauracji. Jem ją na kolację, bo jest lekka

Dodano:
Przekąska z ogórkiem Źródło: Pixabay / Einladung_zum_Essen
Niektóre potrawy smakują doskonale, choć ich składniki są zaskakujące. Ta lekka przekąska jest tego świetnym przykładem. Nie tylko zachwyca smakiem, ale też jest lekka, więc sprzyja szczupłej sylwetce.

W upały mogłabym jeść same przekąski. Najlepiej lekkie, zimne i orzeźwiające. I dokładnie na taką przekąskę dostałam przepis od znajomego szefa hotelowej restauracji. Potrawa wygląda apetycznie i doskonale smakuje. Jednak jak zaczynam analizować jej skład, to myślę, że sama nigdy bym nie wpadła na to, by zestawić ze sobą te cztery składniki.

Z czego zrobić lekką przekąskę?

Lekkie przekąski powinny bazować na warzywach i owocach. To one właśnie zawierają najmniej kalorii, a przy okazji dostarczają zdrowych składników. Można je połączyć z odrobiną oliwy z oliwek, która jest zdrowa sama w sobie, a przy okazji pomaga przyswoić niektóre witaminy. Składnikiem lekkiej przekąski mogą być też: twaróg, jajka, płatki owsiane, pieczywo chrupkie, a nawet chuda wędlina. Zawierają one niedużo tłuszczu i cukru, a przy tym dostarczają sporo wartościowych składników. Dzięki temu dobrze sycą, a nie tuczą.

Jak zrobić lekką, zieloną przekąskę?

Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz tylko 4 zielonych składników. Mają one różny smak, konsystencję, a jednak doskonale się ze sobą komponują. Ta przekąska sprawdzi się jako kolacja, drugie śniadanie czy małe co nieco między posiłkami.

Przepis: Lekka zielona przekąska

Przekąska z ogórka, awokado, jabłka i szczypiorku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 awokado
  • 1 jabłko zielone lub inne
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na 4 części, pokrój go w cienkie plasterki. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę, wyjmij miąższ, pokrój go w drobną kostkę. Jabłko umyj, nie obieraj, pokrój w małą kostkę. Szczypior opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  2. Wykańczanie przekąskiRozdrobnione składniki wsyp do salaterki, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zalety zielonej przekąski

Zielona przekąska z ogórka, awokado, jabłka i szczypiorku to same witaminy i wartościowe składniki. Jest bogata w błonnik nierozpuszczalny, który wspomaga trawienie i daje na długo uczucie sytości. Dostarcza też błonnika rozpuszczalnego, który reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Za sprawą awokado, dostarcza również zdrowych tłuszczów, które dobrze wpływają na pracę serca i mózgu. Tłuszcze te doskonale sycą, a przy okazji ułatwiają także przyswajanie witamin, w które ta przekąska obfituje.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...