Napełniam muszle makaronu lekkim farszem i wstawiam do piekarnika. Ten szybki obiad jest pyszny

Dodano:
Zapiekanka z makaronu i twarogu Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Moja rodzina lubi dania z makaronu. Zwłaszcza te nadziewane i zapiekane. Jakiś czas temu odkryłam, że najłatwiej jest faszerować duże muszle. I właśnie z nich często robię lekką, pożywną zapiekankę.

Dania z makaronu w moim domu cieszą się dużym powodzeniem. Czasami robię makaron z sosem, a czasami zapiekankę. Jeśli chodzi o makaron zapiekany to robię go w dwóch wersjach. Jeden to makaron wymieszany z dodatkami i zapieczony. Drugi to makaron nadziewany przed zapieczeniem. Kiedyś nadziewałam rurki cannelloni, jednak niedawno odkryłam, że znacznie łatwiej jest nadziać duże muszle. Moja rodzina pokochała tę wersję zapiekanki, dlatego często robię ją na obiad.

Jakim farszem można nadziać muszle makaronu?

Do nadziewania muszli makaronu można przeznaczyć taki sam farsz, jak do nadziewania rurek cannelloni czy do przekładania płatów lasagne. Dobrze więc sprawdzi się farsz mięsny z mielonego mięsa i pomidorów, a także farsz ze szpinaku i sera czy pieczarkowy. U mnie ostatnio dobrze sprawdza się nadzienie z twarogu i świeżych ziół. Jest idealne na ciepłe dni.

Jak zrobić nadziewane muszle makaronu z piekarnika?

Duże muszle makaronu przeznaczone do nadziewania zawsze najpierw obgotowuję. Odcedzam je, gdy zrobią się elastyczne, ale wciąż są lekko twardawe. Dzięki obgotowaniu makaronu mam pewność, że po zapieczeniu będzie on miał idealną konsystencję.

Przepis: Muszle makaronu zapiekane z farszem

Muszle makaronu nadziewane serowym farszem zapiekane w sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g dużych muszli makaronowych
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego sera
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie muszliMuszle makaronu wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do czasu, aż nieco zmiękną i zrobią się elastyczne. Odcedź je, przelej zimną wodą, osącz.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z jajkiem, startym parmezanem, listkami tymianku i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Nadziewanie muszliNaczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Na spód wylej połowę passaty, równomiernie ją rozprowadź. Muszle makaronu nadziewaj przygotowanym farszem i układaj w naczyniu. Wierzch posmaruj passatą i posyp startą mozzarellą.
  4. Zapiekanie makaronuNaczynie z nadzianym makaronem przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę piecz ok. 20 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz zapiekankę jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumieni.

Wskazówka: Muszle makaronu z twarogowym farszem możesz też zapiec w sosie śmietanowo-jajecznym.

Najlepsze sosy do zapiekanek makaronowych

Makaron można zapiekać bez sosu. Jednak dzięki otulinie z sosu, danie nie wyschnie w czasie pieczenia i będzie soczyste. Do zapiekania świetnie nadaje się sos beszamelowy, sos pomidorowy czy sos ze śmietanki i jajek. Przed wstawieniem do piekarnika danie można dodatkowo posypać startym serem. Można też całkowicie zastąpić sos kołderką z sera. Oczywiście warto dopasować sos do farszu. Tu najbardziej uniwersalny jest beszamel i sos śmietanowo-jajeczny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...