Te kartacze z Podlasia to danie na medal. Przepis mam od gospodyni z okolic Suwałk
Pamiętam jak lata temu podczas wakacji na Podlasiu zajadaliśmy się kartaczami (albo cepelinami, bo tak też mówi się o tym daniu) przy każdej możliwej okazji. Jedliśmy kartacze z mięsem, bez mięsa, a nawet kartacze z twarogiem. Spaliśmy wtedy w niewielkiej agroturystyce niedaleko Suwałk. Pamiętam jak poszłam do naszej gospodyni i zapytałam, czy potrafi zrobić kartacze i czy da przepis. Wzruszyła ramionami: „Oczywiście! To bardzo łatwe. Mieszasz ugotowane ziemniaki z surowymi, owijasz mięso, gotujesz i już” – powiedziała. Dla gospodyń takich jak ona, żadne dokładne proporcje nie są potrzebne, bo wszystko robią na wyczucie. W jednym rzeczywiście miała rację. Zrobienie domowych kartaczy jest naprawdę łatwe.
Jak zrobić domowe kartacze z mięsem?
Aby zrobić domowe kartacze można przyjąć proporcje 1:2. Czyli jedna część ugotowanych ziemniaków i dwie części surowych. Jeśli masz więc kilogram ugotowanych, weź dwa kilogramy surowych. Ważne jest, aby te surowe zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Można się wspomóc maszynką czy robotem z nakładką to tarcia, ale jeśli używasz zwykłej tarki, będzie to najbardziej pracochłonna część całego przepisu.
Do zrobienia kartaczy najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, dlatego podałam w przepisie dodatkowo łyżkę skrobi ziemniaczanej. Jeśli widzisz, że twoje ziemniaki są zbyt wodniste, możesz dodać mąkę ziemniaczaną do ciasta.
Przepis: Kartacze z mięsem (cepeliny)
Tradycyjne danie z ziemniaków i mięsa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 1066 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 kg obranych, surowych ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju lub smalcu
opcjonalnie:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
na okrasę:
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach. Odłóż na drobne sito lub gazę i dobrze odciśnij z wody. Suchą masę ziemniaczaną dodaj do ugotowanych ziemniaków. Poczekaj aż woda odciśnięta z surowych ziemniaków się ustoi, a skrobia opadnie na dno. Zlej wodę, a całą skrobię z dna dodaj do ziemniaków. Dopraw masę odrobiną soli i zagnieć. Masa powinna być zwarta i dobrze się formować. Jeśli jest z tym problem, dodaj do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Szykowanie farszuCebulkę pokrój drobno i przesmaż na oleju lub smalcu. Dodaj do mielonego mięsa razem z majerankiem, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Jeśli mięso jest za suche, można dodać do masy odrobinę zimne wody.
- Robienie kartaczyNabieraj spore porcje ciasta na dłoń, spłaszcz i połóż mięso. Zawijaj na kształt podłużnego jaja. Tak uformowane kartacze gotuj ok. 15 minut w osolonej wodzie.
- Podawanie kartaczyNa rozgrzaną patelnię wsyp pokrojony w kostkę boczek. Kiedy się wytopi tłuszcz, dodaj cebulkę. Na koniec dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Podawaj kartacze z okrasą z cebuli i boczku.
Kartacze bez mięsa
Z podanego przepisu na ciasto ziemniaczane zrobisz także najzwyklejsze cepeliny bez mięsa. Wówczas wystarczy formować ciasto w charakterystyczny, podłużny kształt i gotować kilkanaście minut w osolonej wodzie. W wersji całkowicie bezmięsnej można je podać z cebulką przesmażoną na oliwie. Kartacze można także faszerować innymi dodatkami: np. farszem z wędzonego twarogu albo farszem z soczewicy.