Mięso z piersi kurczaka zalewam masą z prostych składników. Bez wysiłku robię pożywne danie

Dodano:
Zapiekanka jajeczna z mięsem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Szukasz pomysłu na nietypową zapiekankę? Możesz ją zrobić z kilku tanich składników. Zapiekanka jajeczna z mięsem drobiowym w smaku przypomina włoską frittatę. Sprawdź, jak szybko i bez wielkiego wysiłku zrobić pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny.

Dania z jajkami wyróżniają się wysokimi wartościami odżywczymi. Jeżeli dodasz do nich dodatkowe składniki m.in. mięso, to w krótkim czasie zrobisz potrawę, która zachwyca bogatym smakiem i zapewnia długie uczucie sytości.

Jak zrobić zapiekankę jajeczną z mięsem?

Zapiekanka jajeczna z mięsem to danie, które uda się każdemu. Masa jajeczna ścina się po około 30 minutach zapiekania, dlatego inne, surowe składniki zapiekanki – w przypadku poniższego przepisu jest to filet z kurczaka – powinny zostać poddane obróbce termicznej. Możesz zastąpić filet z kurczaka mięsem z rosołu oraz np. resztką pieczeni z wczorajszego obiadu, podsmażonym boczkiem, kiełbasą lub szynką.

Do zapiekanki jajecznej z mięsem możesz również dodać inne składniki np. świeże lub mrożone warzywa. Warzywa, które idealnie komponują się ze smakiem jajek i mięsa drobiowego to np. por, brokuł, szparagi, zielony groszek, papryka, szpinak, jarmuż, cebula i czosnek. Smak zapiekanki jajecznej wzbogacają również różne przyprawy i zioła, dzięki którym dopasujesz smak potrawy do indywidualnych preferencji. Zachęcam do wypróbowania zapiekanki z poniższego przepisu z dodatkiem przyprawy curry, mieszanki przypraw do dań kuchni chińskiej oraz świeżych i suszonych ziół m.in. oregano, tymianku i rozmarynu.

Wskazówka: jeżeli nie chcesz dodawać do masy jajecznej mąki pszennej, to możesz ją zastąpić startym żółtym serem, który sprawi, że jajka po upieczeniu będą miały zwartą konsystencję. Możesz zmniejszyć kaloryczność zapiekanki jajecznej, zastępując śmietanę delikatnym w smaku jogurtem naturalnym. Jogurt nie powinien być bardzo gęsty.

Mając przygotowane składniki zapiekanki, wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania.

Przepis: Zapiekanka jajeczna z mięsem

Danie to nie wymaga wiele pracy, a potrawa zaskakuje bogatym smakiem i aromatem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Na masę jajeczną:

  • 9 średnich jajek
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i smażenie mięsaMięso z piersi kurczaka oczyść z chrząstek i błon, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój filety w małą kostkę lub cienkie paseczki. Pokrojone mięso przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż 3-4 minuty na średnim ogniu. Gdy kurczak zacznie się rumienić, dodaj kolorowy lub zwykły czosnek suszony oraz pieprz ziołowy i smaż jeszcze 5-8 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chcesz dodać do zapiekanki jajecznej świeże lub mrożone warzywa, to podsmaż je razem z mięsem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania i równomiernie rozłóż na dnie naczynia. Wskazówka: mięso nie musi być bardzo mocno słone i ostre, bo podstawowe przyprawy dodasz również do masy jajecznej.
  2. Przygotowanie masy jajecznejWbij jajka do miski i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Do roztrzepanych jajek dodaj śmietanę oraz mąkę pszenną i lekko ubij – masa jajeczna powinna mieć jednolitą konsystencję i być dobrze napowietrzona. Dopraw masę jajeczną do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Łączenie składnikówGotową masą jajeczną zalej przełożone do formy mięso. Możesz delikatnie wymieszać składniki, potrząsając naczyniem.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190-200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Niższą temperaturę ustaw, jeżeli Twój piekarnik przypala potrawy z wierzchu lub od spodu. Wstaw zapiekankę jajeczną z mięsem do piekarnika i piecz około 30 minut – jajka powinny całkowicie się ściąć i delikatnie przypiec z wierzchu.

Jak podawać zapiekankę jajeczną z mięsem?

Zapiekankę jajeczną z mięsem możesz podawać na ciepło i na zimno. Danie wyśmienicie smakuje z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Przed podaniem możesz udekorować potrawę listkami bazylii lub natką pietruszki.

Zapiekanka jajeczna z patelni

Jeżeli masz ochotę na zapiekankę jajeczną z mięsem, ale nie możesz skorzystać z piekarnika, to zrób potrawę na patelni z grubym dnem. Zalej usmażonego kurczaka masą jajeczną i smaż na małym ogniu, podważając brzeg ścinających się jajek i zlewając w wolną przestrzeń pomiędzy rantem patelni surowe jajka z wierzchu zapiekanki. Gdy jajka się zetną, możesz delikatnie przewrócić potrawę na drugą stronę, pomagając sobie pokrywką lub talerzem – przykryj patelnię, obróć i przełóż potrawę na pokrywkę lub talerz, a następnie delikatnie zsuń na patelnię i dosmaż.

W ten sposób szybko przygotujesz mniejszą porcję zapiekanki np. dla 1 lub 2 osób.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...