Ten pyszny chłodnik to moje odkrycie sezonu. Na upały jest idealny, a robię go ekspresowo

Dodano:
Gazpacho Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Hiszpańska zupa na zimno, czyli gazpacho pod względem smaku deklasuje polskie chłodniki. W moim domu przyjęła się od razu. Szczęśliwie przepis jest banalnie prosty.

Gazpacho to orzeźwiająca zupa pochodząca z Andaluzji. Kiedyś była potrawą spożywaną po ciężkim dniu pracy, dziś znana jest ludziom na całym świecie i cieszy się sporą popularnością. Latem jest idealna, bo przyjemnie chłodzi i nawadnia, a jednocześnie dostarcza witamin i minerałów. Robi się ją ekspresowo.

Jak zrobić pyszne gazpacho?

Sekretem smaku hiszpańskiego chłodnika jest świeżość i jakość składników. Tradycyjnie zimną zupę robi się z dojrzałych pomidorów, ogórków, papryki, czosnku i oliwy z oliwek. Smaku dodają jej ocet winny oraz sól i pieprz. By konsystencja gazpacho była bardziej kremowa, wrzuca się także namoczone pieczywo.

Mój chłodnik z pomidorów bazuje na oryginalnym przepisie. Wybieram do niego smaczne pomidory bawole serce oraz możliwie najsłodszą paprykę, czyli tę czerwoną. Dla efektu odświeżenia wrzucam też dużego zielonego ogórka.

By dobrze zbalansować smak gazpacho, używam octu jabłkowego, który jest delikatniejszy w smaku niż winny. Nie oszczędzam też na oliwie z oliwek. To od jej jakości zależy finalny smak dania, bo przyprawia się je jedynie sola i pieprzem. Celem jest kremowa konsystencja, orzeźwienie i bogactwo składników odżywczych.

Przepis: Gazpacho

Pyszny hiszpański chłodnik z pomidorów idealny na letnie upały.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
181 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg pomidorów bawole serce
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 60 g bagietki
  • 3 łyżki extra virgin
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPomidory sparz, obierz ze skórki. Potnij na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Paprykę umyj. Rozdrobnij, usuwając pestki. Ogórka opłucz i obierz. Pokrój w drobne sześciany. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Podobnie potraktuj czosnek. Bagietkę namocz w wodzie.
  2. Robienie gazpachoWarzywa wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj namoczoną bagietkę. Wlej oliwę z oliwek oraz ocet. Zblenduj na gładko. Dopraw solą oraz pieprzem. Schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny.

Jak podawać gazpacho?

Gazpacho pięknie prezentuje się w niewielkich miseczkach lub szklankach. Wlej je do nieco wyższych naczyń, a na pewno zachwycisz gości. Warto pamiętać, że tradycyjnym dodatkiem do zimnej zupy są grzanki. Koniecznie przestudź je przed dodaniem do potrawy. Możesz też przyozdobić gazpacho świeżymi ziołami np. listkami bazylii czy natką pietruszki. Niektórzy podają chłodnik pomidorowy z dodatkiem kostek lodu. To świetna opcja na schłodzenie się przy naprawdę wysokich temperaturach.

Porada: Gazpacho, które ci zostanie, z powodzeniem przechowasz w lodówce nawet przez 3 dni. Możesz je również zamrozić, aby cieszyć się jego smakiem zimą.

Inne warianty gazpacho

Do chłodnika pomidorowego możesz wrzucić inne sezonowe składniki. Znane są wersje z cukinią, arbuzem czy winogronami. Natomiast miłośnicy ostrych dodatków wzbogacają zimną zupę o papryczkę chili lub jalapeño. To jednak wersja dla odważnych, bo jednocześnie podkręca metabolizm i delikatnie rozgrzewa.

Niektórzy do chłodnika z pomidorów dodają również bakłażana. Decydując się na użycie oberżyny, pamiętaj, że trzeba ją wcześniej poddać obróbce termicznej. Surowy bakłażan zawiera trującą solaninę.

Znana jest też zielona wersja gazpacho, do której wykorzystuje się nie tylko ogórki czy cukinię, ale też kremowe i zdrowe awokado.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...