Rozbij pierś z kurczaka i włóż do środka te dodatki. Szwajcarskie kotlety mogą stawać do zawodów z naszym schabowym
Choć tradycyjne kotlety szwajcarskie robi się z cielęciny, to na świecie równie popularna stała się ich tańsza wersja, czyli kotlety cordon bleu z kurczaka. Sekretem tego dania jest włożenie do środka kotletów szynki oraz sera.
Jak zrobić szwajcarskie kotlety cordon bleu z kurczaka?
Aby zrobić cordon bleu, należy delikatnie rozbić mięso. Piersi z kurczaka są dość grube, dlatego proponujemy, aby naciąć je w poprzek, rozłożyć i dopiero rozbić. Aby nie porwać delikatnego mięsa drobiowego, najlepiej włożyć filet z kurczaka między dwa kawałki folii spożywczej i rozbijać używając pięści lub np. denka kubka.
Do zrobienia cordon bleu najlepiej użyć jednego z typowo szwajcarskich serów. Idealnie sprawdzi się dość delikatny ementaler, ale będzie tu pasować także bardziej wyrazisty gruyere. Zawijanie sera i szynki w mięso nie jest trudne. Trzeba to zrobić trochę tak, jak robi się... pierogi. Chodzi o to, aby o złożeniu mięsa z serem i szynką w środku, lekko pozaciskać jego brzegi przed panierowaniem.
Kotlety w stylu cordon bleu można zrobić także ze schabu. Wówczas należy cieniutko robić plastry schabu i postępować jak w przepisie. Jeśli lubisz grubą panierkę, panieruj kotlety w jajku i bułce dwukrotnie.
Przepis: Kotlet szwajcarski z kurczaka
Cordon bleu w wersji z mięsa drobiowego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Szwajcarska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 726 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 4 plastry szynki gotowanej
- 4 plastry żółtego sera
- 2 małe jajka
- 50 g mąki
- 150 g bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaFilety rozkrój w poprzek, ale nie do końca (niczym książkę). Rozłóż i ewentualnie delikatnie rozbij. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na połówce połóż ser i szynkę, przykryj i delikatnie ściśnij brzegi mięsa.
- Smażenie kotletówW trzech miseczkach uszykuj kolejno: mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kładź na rozgrzaną patelnię i smaż po 5-7 minut z każdej strony.
Kotlety cordon bleu najlepiej podawać od razu po usmażeniu. Wówczas po przekrojeniu mięsa, ze środka wypływa roztopiony ser.
Z czym podawać szwajcarskie kotlety?
Kotlety cordon bleu mogą być podstawą tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką. Podaj je z rozbitymi ziemniakami, albo całymi ziemniaczkami obtoczonymi w maśle i koperku. Do takiego zestawu idealnie będzie pasować polska mizeria, ale też kapusta kiszona czy sałata ze śmietaną. Zimne kotlety cordon bleu możesz położyć na kanapkach, a pokrojone w wąskie plasterki będą oryginalnym dodatkiem do sałatek.