Nie tracę sił na smażenie placków. Tarte ziemniaki zamieniam w to pyszne danie kuchni polskiej
Babka ziemniaczana to jedno z nieco zapomnianych dań kuchni polskiej, które przygotowywane są m.in. na Podlasiu oraz na Suwalszczyźnie. Najprostszą babkę ziemniaczaną można przygotować jedynie z ziemniaków, cebuli, czosnku, jajek, mąki, ziół, przypraw oraz niewielkiej ilości tłuszczu.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną bez mięsa?
Babka ziemniaczana to potrawa, którą trudno „zepsuć”. Każdy, kto choć raz przygotowywał placki ziemniaczane, bez problemu zrobi również babkę ziemniaczaną. Sekretem wyjątkowego smaku i konsystencji tego dania są mączyste ziemniaki, które zawierają dużo skrobi np. ziemniaki odmiany Bryza, Tajfun, Gracja oraz Ibis. Potrawę możesz przygotować z młodych ziemniaków, ziemniaków zeszłorocznych oraz ziemniaków młodych i zeszłorocznych w dowolnych proporcjach.
Ziemniaki możesz zetrzeć na tarce lub skorzystać z malaksera. Do babki ziemniaczanej trzeba dodać klarowane masło lub smalec – tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale także wpływa na konsystencję potrawy.
Wskazówka: możesz do masy ziemniaczanej dodać surową cebulę i czosnek oraz porcję lekko stopionego tłuszczu. Ja jednak podsmażam cebulę z czosnkiem na klarowanym maśle i dodaję do ziemniaków razem z tłuszczem.
Najlepiej smakuje babka ziemniaczana, która po upieczeniu została odstawiona na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, a następnie odgrzana w piekarniku lub odsmażona na patelni.
Piekę babkę ziemniaczaną w ceramicznej formie, ale możesz również użyć naczynia żaroodpornego, tortownicy lub innej formy do wypieków np. keksówki. Z poniższego przepisu przygotujesz 8-10 średnich porcji babki ziemniaczanej.
Przepis: Babka ziemniaczana bez mięsa
Z tego przepisu zrobisz idealną babkę ziemniaczaną, która ma wilgotny środek i chrupiącą skórkę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 2 i 1/2 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka klarowanego masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż starte ziemniaki na drobne sitko i odciśnij z nadmiaru płynu. Nie wylewaj soku z ziemniaków – poczekaj, aż oddzieli się mąka ziemniaczana, a następnie delikatnie zlej sok, wybierz skrobię i przełóż ją do startych ziemniaków. Wskazówka: zeszłoroczne ziemniaki nie wymagają odciskania dużej ilości soku i możesz jedynie je odcedzić, przekładając na sitko. Młode ziemniaki trzeba pozbawić większości soku, bo zwykle są bardzo wodniste. Pamiętaj, że ziemniaki na babkę ziemniaczaną nie mogą być bardzo suche, bo potrawa wyjdzie niesmaczna. Możesz zostawić nieco soku z ziemniaków i dodać go później, jeżeli masa ziemniaczana będzie bardzo gęsta. Na jej konsystencję wpływa m.in. wielkość użytych jajek. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Odmierz potrzebną ilość mąki pszennej.
- Smażenie cebuli z czosnkiemNa patelni rozgrzej klarowane masło lub smalec. Dodaj cebulę i najpierw zeszklij ją na małym ogniu, a następnie delikatnie przysmaż – cebula powinna mieć złoty kolor, ale nie może się przypalić. Do lekko podsmażonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw cebulę z czosnkiem do ostygnięcia.
- Łączenie składników i przyprawianieDo miski z odciśniętymi ziemniakami oraz oddzieloną skrobią dodaj ostudzoną zawartość patelni, roztrzepane jajka, pieprz ziołowy, majeranek oraz mąkę pszenną. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli masa ziemniaczana wydaje się zbyt rzadka lub była przygotowywana z ziemniaków o niskiej zawartości skrobi, to możesz dodać do niej 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Gotową masę ziemniaczaną dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przyprawianie do pieczeniaFormę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i obsyp bułką tartą. Możesz zastąpić tłuszcz i bułkę tartą papierem do pieczenia. Przełóż masę ziemniaczaną do formy i wyrównaj wierzch łyżką.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z babką ziemniaczaną do piekarnika i piecz przez 45 minut w niskiej temperaturze, a następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz kolejne 45 minut. Wskazówka: jeżeli zauważysz, że wierzch babki ziemniaczanej zbyt mocno się rumieni, to możesz przykryć potrawę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Opcjonalne dodatki, którymi możesz wzbogacić smak babki ziemniaczanej z mojego przepisu to np. starte na tarce warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka), świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, bazylia, rozmaryn), drobno pokrojone lub zmielone mięso (wieprzowina, wołowina, drób), podsmażona kiełbasa lub boczek, skwarki ze słoniny lub podgardla oraz grzyby.
Jak podawać babkę ziemniaczaną?
Babkę ziemniaczaną z powyższego przepisu możesz podawać np. z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym oraz rozdrobnionym widelcem i połączonym ze śmietaną twarogiem. Idealnym dodatkiem do babki ziemniaczanej jest także np. sos myśliwski, sos pieczarkowy, sos grzybowy oraz aromatyczny gulasz.