Piekę filety z kurczaka i nadziewam je prostym farszem. Są soczyste i pełne smaku
Filet z piersi kurczaka można przygotować na mnóstwo sposobów. W moim domu największym wzięciem cieszy się zawsze nadziewany filet z kurczaka. Czasem jest jednak problem, by go napełnić farszem, bo nadzienie wypływa w czasie przygotowania lub pieczenia. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, jak nadziać filet z kurczaka bez tych wszystkich trudności. Po prostu piekę go w całości, a dopiero potem przekładam farszem. Taki obiad jest prosty do zrobienia i wybornie smakuje.
Jak piec filet z piersi kurczaka, by był soczysty?
Filet z piersi kurczaka potrafi wyjść pyszny i soczysty. Pod warunkiem jednak, że się go odpowiednio przygotuje. Tu jednym z najistotniejszych etapów jego przyrządzania jest pieczenie. To właśnie pieczenie przede wszystkim decyduje o tym, czy mięso wyjdzie soczyste, czy suche. Filet z piersi kurczaka to chude, delikatne mięso, któremu wyjątkowo nie służy zbyt długa obróbka termiczna. Może ona powodować, że mięso wysuszy się i będzie niesmaczne.
Jak zatem piec filet z piersi kurczaka, by wyszedł soczysty? Należy przestrzegać temperatury i czasu pieczenia. Jeśli pieczesz filet z piersi kurczaka w całości, nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z ogrzewaniem góra-dół i piecz go 25-30 minut. Jeśli filet z piersi kurczaka zostanie pokrojone na mniejsze kawałki, piecz go odpowiednio krócej. Po upieczeniu daj odpocząć mięsu przez 5-7 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą, zapewniając filetowi doskonały smak i soczystość.
Jak zrobić pieczony filet z piersi kurczaka z soczystym farszem?
Jeśli chcesz sobie ułatwić zadanie, nadziej filet z piersi kurczaka dopiero po upieczeniu. Przy okazji farsz nie wyschnie i całość będzie smakowała znakomicie. Taki farsz bez pieczenia zastąpi też doskonale sos do mięsa.
Przepis: Pieczony filet z kurczaka z soczystym farszem
Pieczone filety z piersi kurczaka przełożone soczystym farszem z twarogu i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 łyżki oleju
- 200 g twarożku kanapkowego
- 1 łyżka majonezu
- 50 g świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie i pieczenie filetaFilety oczyść, opłucz, osusz. Oprósz solą, pieprzem i papryką. 2 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi i olejem każdy filet. Odstaw na co najmniej pół godziny. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie farszuW czasie, jak kurczak się piecze, przygotuj farsz. Liście szpinaku przebierz, opłucz, osusz, dość drobno posiekaj. Twarożek wymieszaj z majonezem, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, posiekanym szpinakiem, odrobiną soli i pieprzu.
- Nadziewanie filetówUpieczone filety z piersi kurczaka pozostaw w ciepłym miejscu na 5-7 minut. Po tym czasie każdy natnij dość głęboko z boku, tworząc kieszonkę. Kieszonki napełnij twarogowym farszem.
Inne pomysły na nadzienie do pieczonego fileta z kurczaka
Upieczony filet z piersi kurczaka możesz nadziać nie tylko farszem z twarogu i szpinaku. Pieczenia nie będzie też wymagało nadzienie przygotowane np. z gęstego jogurtu naturalnego, świeżego ogórka i czosnku czy pasta z suszonych pomidorów. Nacięty filet z piersi kurczaka warto też nadziać np. grillowanymi warzywami albo sałatką z dodatkiem startego żółtego sera i majonezu.