Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierni
Ciasto francuskie z morelami można zrobić na wiele sposobów, ale ten, naszym zdaniem, bije na głowę wszystkie inne. Sekretem jest krem migdałowy, czyli frangipane, który sprawia, że ciastka smakują niczym z najlepszej cukierni. Jego zrobienie jest łatwe, bo wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki.
Jak zrobić ciasto francuskie z morelami?
Możesz kupić dowolne, gotowe ciasto francuskie, ale jeśli naprawdę chcesz zachwycić innych smakiem ciastek z morelami, wybierz koniecznie ciasto na bazie masła (takie ciasto można kupić w niektórych marketach, zwykle trzeba go szukać na dziale mrożonek).
W naszym przepisie wykorzystujemy tradycyjny francuski krem migdałowy frangipane. Robi się go z mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej), masła, jajek i cukru. W przepisie podane są dwa małe jajka, ponieważ na te proporcje powinno być ok. 100 g jajek. Jeśli masz duże jaja, wbij je do miski, rozmąć i odważ 100 g. Resztę jajka możesz wtedy wymieszać z łyżką mleka i posmarować nim brzegi ciastek, dzięki temu będą ładnie błyszczały. Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej (nie zawsze jest dostępna w marketach), zastąp ją mąką ziemniaczaną. Frangipane najprościej nakładać na ciastka za pomocą rękawa cukierniczego. Podczas pieczenia krem delikatnie się rozpływa i idealnie wypełnia wnętrze ciastek.
Przepis: Ciasto francuskie z morelami
Owocowe ciastka z kremem migdałowym.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 457 w każdej porcji
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 5 moreli
na krem migdałowy (frangipane):
- 130 g mąki migdałowej
- 140 g cukru pudru
- 2 małe jajka (S)
- 125 g miękkiego masła
- 10 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZrób krem migdałowy: miękkie masło połącz z resztą składników w temperaturze pokojowej (najlepiej mikserem). Morele wypestkuj i połówki pokrój na plasterki.
- Robienie ciastekPodziel ciasto na równe kwadraty, w każdym delikatnie zawiń brzegi. Wypełnij wnętrze kremem migdałowym i ułóż na nim plasterki moreli. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.
Rada: w naszym przepisie proponujemy ciastka w kształcie kwadratów, ale możesz zrobić je w dowolny sposób, także w formie większej tarty.
Jak podawać ciastka z morelami?
Te ciastka nie potrzebują już żadnych dodatkowych składników, ale jeśli chcesz, możesz oprószyć je cukrem pudrem i udekorować świeżymi listkami mięty albo melisy. Gotowe ciastka można także ozdobić niewielką ilością polewy czekoladowej albo lukru.