Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje
Jeśli znudziła wam się już mizeria i surówka z marchewki, czas spróbować surówki o nieco innych nutach smakowych. Jej podstawę będą stanowiły dwa lubiane i tanie w sezonie warzywa, a smaku całości dodadzą odpowiednio dobrane dodatki. Z pewnością macie je w domu, bo nie są zbyt wyszukane. Spróbujcie tej orientalnej surówki, a odkryjecie nowe smaki.
Dodatki potrzebne do orientalnej surówki
Tę orientalną surówkę możecie przygotować w bardziej lub mniej oryginalnej wersji. Wszystko zależy od tego, jakie produkty macie pod ręką i od waszych preferencji smakowych.
- Surówkę orientalną doprawia się sosem sojowym, octem ryżowym i miodem. Sos sojowy wiele osób ma w kuchennych szafkach, bo używa go do doprawiania duszonych mięs, a nawet zup. Jeśli jednak nie macie go w swoich zapasach, możecie zamiast niego użyć sosu rybnego czy odrobiny rozpuszczonego bulionu wołowego. Miód da się zastąpić syropem klonowym lub cukrem.
- Ocet ryżowy ma delikatny smak i można go zastąpić octem winnym lub jabłkowym.
- Charakterystycznego smaku i soczystości surówce dodaje olej sezamowy. Jeśli go nie macie, użyjcie oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
- Surówkę dobrze jest też posypać prażonym sezamem. Da się go jednak zastąpić prażonym siemieniem lnianym czy pestkami słonecznika.
- Apetycznego wyglądu surówce doda też posiekana zielenina. Do posypania możecie użyć świeżej kolendry lub natki pietruszki.
Jak zrobić orientalną surówkę z cukinii i marchewki?
Warzywa na surówkę orientalną warto pokroić w długie, cienkie paski. Można to zrobić przy pomocy noża lub tarki. W przypadku tarki należy je zetrzeć na dużych oczkach, przeciągając powoli warzywo wzdłuż jego długości.
Przepis: Orientalna surówka z cukinii i marchewki
Paseczki cukinii i marchewki doprawione na słodko-kwaśno i posypane sezamem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduża, młoda cukinia
- 2 marchewki
- 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz
- kolendra lub natka pietruszki
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie paski. Cukinię umyj, również zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w długie, cienkie paski. Czosnek obierz, przepuść przez praskę.
- Przygotowanie sosuDo słoiczka wlej ocet ryżowy, sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Słoiczek zakręć, składniki wymieszaj energicznie nim potrząsając.
- Wykańczanie surówkiMarchewkę wymieszaj z cukinią. Polej sosem, wymieszaj. Sezam podpraż na suchej patelni, posyp nim surówkę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj, posyp surówkę.
Orientalna surówka z cukinii i marchewki – wskazówki
Surówkę orientalną z cukinii i marchewki można podać od razu po przyrządzeniu lub wstawić ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie smaki wszystkich składników doskonale się przegryzą. A oto inne wskazówki dotyczące przygotowania tego chrupiącego dodatku:
- Do surówki możecie też dodać inne warzywa. Doskonale sprawdzi się świeży ogórek czy czerwona papryka. Pokrójcie je w paski.
- Surówka orientalna może być mniej lub bardziej słodka. Wszystko zależy od tego, ile dodacie do niej miodu, a ile octu.
- Do posypania surówki możecie użyć dwóch rodzajów sezamu: białego i czarnego. Dodadzą surówce atrakcyjniejszego wyglądu.
- Orientalna surówka z marchewki i cukinii to doskonały dodatek do dań mięsnych i ryb, podanych z ryżem lub azjatyckim makaronem.