Robię mięsno-ryżowe pulpety i zapiekam z sosem. Ten prosty obiad smakuje obłędnie
Gdy nastawiam się na szykowanie obiadu po pracy, często robię pulpety zapiekane w sosie. Przygotowuję je z mielonego mięsa i ryżu. Mięso wieczorem przekładam z zamrażarki do lodówki, by powoli rozmarzało. Wieczorem gotuję też ryż. Kiedy wracam z pracy, mieszam tylko te składniki, doprawiam i zalewam sosem na bazie przecieru pomidorowego. Teraz wystarczy 30 minut zapiekania i obiad gotowy.
Jak ugotować ryż do pulpetów?
Ryż do pulpetów powinien być ugotowany na sypko, jednak nie może być zbyt miękki. Gdy pozostanie nieco niedogotowany, po zapieczeniu w sosie będzie miał idealną konsystencję. Chłonąc sos i soki z mięsa doskonale też zwiąże pulpety, trzymając ładnie ich kształt. Do pulpetów z mięsem mielonym najlepiej użyć klasycznego ryżu długoziarnistego. Jeśli gotujesz go z wyprzedzeniem, po przemieszaniu wystudź go i wstaw do lodówki.
Jak zrobić mięsno-ryżowe pulpety w sosie?
Przygotowanie pulpetów mięsno-ryżowych jest bardzo proste. Podobnie zresztą, jak sosu do zapiekania. Ja robię go na bazie przecieru pomidorowego i odrobiny śmietanki. Dzięki niej potrawa zyskuje aksamitny smak.
Przepis: Mięsno-ryżowe pulpety w sosie
Pulpety z mięsa mielonego i ryżu zapiekane w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 małe jajko
- pieprz ziołowy
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- suszona cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj w osolonej wodzie na sypko. Przemieszaj go widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Sos pomidorowy wymieszaj ze śmietanką. Dopraw do smaku suszoną cebulą, solą i pieprzem.
- Formowanie i zapiekanie pulpetówDo mięsa mielonego dodaj ryż, cebulkę i jajko. Wsyp trochę pieprzu ziołowego, pieprzu mielonego i soli. Wymieszaj masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej podłużne pulpety. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
W jakim sosie można zapiec mięsno-ryżowe pulpety?
Pulpety mięsno-ryżowe zapieczone w sosie pomidorowym smakują znakomicie. Jednak możesz je też zapiec w innym sosie. Doskonale sprawdzi się tu sos koperkowy na bazie śmietanki, sos serowy czy sos musztardowy. Dwa ostatnie sosy możesz przygotować na bazie sosu beszamelowego, wzbogaconego odpowiednio w starty ser i musztardę. Dopraw je według uznania np. gałką muszkatołową, papryką wędzoną czy ostrą, ewentualnie ziołami np. tymiankiem, oregano.