To pieczone warzywo bije inne na głowę. Poznaj mój przepis na nieziemsko pyszną przekąskę

Dodano:
Pieczony kalafior Źródło: Shutterstock / Sinti Lu
Lato to pora na świeże, chrupiące kalafiory. Doskonale smakują ugotowane i polane zrumienioną bułką. Jednak warzywo to doskonale nadaje się też na pyszną przekąskę z piekarnika. Spróbujcie, a będziecie nią zachwyceni.

Przekąski z warzyw są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. A lato to najlepsza pora na świeże, chrupiące warzywa. Niektóre można jeść surowe i z pewnością warto się na nie skusić, bo będą zawierały najwięcej wartościowych składników. Inne trzeba ugotować czy upiec i w takiej formie również są odżywcze i smaczne. Kalafior to warzywo, które można jeść na surowo, ale zwykle je gotujemy. Spróbujcie jednak kalafiora w wersji pieczonej, a zachwycicie się jego smakiem.

Czym warto doprawić kalafior?

Kalafior doskonale będzie smakował doprawiony solą i ewentualnie pieprzem. Jeśli jednak chcecie, by warzywo to nabrało bardziej zdecydowanego smaku, możecie je potraktować wyrazistymi przyprawami i dodatkami. Smak kalafiora doskonale podkreśli odrobina curry, kuminu, papryki słodkiej, ostrej czy wędzonej. Warzywo to dobrze też będzie smakowało przyprawione czosnkiem, tymiankiem, oregano czy natką pietruszki.

Jak zrobić chrupiącą przekąskę z kalafiora?

Kalafior na ciepłą przekąskę z piekarnika możecie podzielić na małe różyczki lub pokroić w grube plastry. To już wasz wybór. Ważne jest tylko, by kawałki kalafiora nie były zbyt duże i w miarę szybko i równomiernie się upiekły.

Przepis: Pieczony kalafior

Pieczony kalafior na ciepłą przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKalafior oczyść z liści, opłucz, osusz. Pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. W miseczce umieść oliwę z oliwek, sól, pieprz, curry i paprykę. Przyprawy wymieszaj.
  2. Przyprawianie kalafioraPlastry kalafiora ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy dokładnie posmaruj przygotowaną mieszanką.
  3. Pieczenie kalafioraKalafior piecz ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia obróć plastry kalafiora na drugą stronę. 5 minut przed końcem pieczenia posyp plastry kalafiora parmezanem i piecz je, aż ser ładnie się zrumieni.

Z czym podać przekąskę z kalafiora?

Do ciepłej przekąski z kalafiora doskonale pasuje sos. Doda jej smaku, aromatu, a także zwiększy jej soczystość. W tej roli doskonale sprawdzi się np.: sos jogurtowo-czosnkowy, jogurtowo-ziołowy, a także sos tzatziki. Przekąskę z kalafiora możecie też podać z sosem barbecue, a nawet z hummusem z ciecierzycy. Po prostu maczajcie kawałki kalafiora w sosie i raczcie się tą smaczną i zdrową przekąską.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...