Siekam młodą kapustę i robię z niej najlepszy dodatek do obiadu. Rodzina go uwielbia
Młoda kapusta to taki sam cud lata, jak młode ziemniaki. Smakuje o niebo lepiej od białej, jesiennej kapusty, bo jest słodka, soczysta i chrupiąca. Dlatego warto po nią sięgać, jak najczęściej, a najlepiej jeść ją na surowo. Wtedy bowiem maksymalnie skorzystasz z jej dobrodziejstwa, jakim są witaminy i sole mineralne. A najsmaczniejszą potrawą z młodej, surowej kapusty jest surówka Colesław. Słynna, prosta, pasująca do wielu obiadów.
Jak rozdrobnić warzywa do surówki Colesław?
Warzywa do surówki Colesław można rozdrobnić na dwa sposoby. Jeśli lubisz większe kawałki warzyw, kapustę możesz poszatkować. Gdy zaś wolisz, by surówka miała bardziej jednorodną strukturę, zetrzyj ją na dużych oczkach. Marchewkę najlepiej jest zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Jak zrobić surówkę Colesław?
Surówkę Colesław można przygotować chwilę przed obiadem, a będzie wtedy przyjemnie chrupiąca. Można też zrobić ją 1-2 godziny wcześniej i wstawić do lodówki, by składniki się przegryzły.
Przepis: Surówka Colesław
Klasyczna surówka Colesław do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach wprost do kapusty. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Warzywa wymieszaj z koperkiem, oprósz je solą, pieprzem i cukrem.
- Łączenie warzyw z sosemJogurt wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Sos możesz rozcieńczyć 1-2 łyżkami przegotowanej, zimnej wody. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj.
Jak przechowywać surówkę Colesław?
Surówka Colesław tak, jak każda surówka, najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jedzona wkrótce po przyrządzeniu. Jednak odpowiednio przechowywana może poleżeć w lodówce 1-2 dni. Trzeba ją tylko umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku na żywność. A najlepiej do przechowywania przeznaczyć surówkę bez dodatku sosu. Sos wystarczy dodać tuż przed podaniem i całość dobrze wymieszać. Jeśli przechowujesz surówkę z sosem, też wymieszaj ją przed podaniem. Trwałość surówki Colesław zwiększy dodatek soku z cytryny lub octu jabłkowego.