Chrupiące pieczywo z tą szybką pastą jest idealne na letni poranek. To zdrowe i lekkie śniadanie
W letnie dni szukamy posiłków, które nie będą dodatkowo obciążać organizmu: będą lekkie, zdrowe i pożywne. Taka właśnie jest pasta kanapkowa z awokado. Dodatki sprawiają, że smakuje wyjątkowo.
Jak zrobić pastę z awokado na kanapki?
Do zrobienia pasty najlepiej wykorzystać dojrzałe awokado Hass, które jest miękkie i ma maślaną konsystencję. Wówczas do zrobienia pasty kanapkowej wystarczy widelec, którym rozgniata się awokado i miesza z resztą składników. Sekretem tej pasty jest dodatek wyrazistej i orzeźwiającej limonki: soku i odrobiny skórki. Do tego sól i proste dodatki, którymi posypujemy pastę, czyli sezam i płatki chili.
Rada: jeśli dzień jest wyjątkowo upalny, możesz dać mniej płatków chili lub z nich zrezygnować.
Przepis: Pasta z awokado
Pikantna pasta do chleba.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżeczki sezamu
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie pastySezam upraż na suchej patelni. Awokado obierz i wyjmij pestkę. Rozgnieć widelcem razem z sokiem i skórką z limonki, dodaj sól. Gotową pastę posyp sezamem i płatkami chili.
Pasta z awokado najlepiej smakuje na świeżym pieczywie albo chrupiących grzankach. Może być także dodatkiem do jajek albo nadzieniem do tortilli czy naleśników. Taka pasta może być także wykorzystana jako dressing do sałatki: dodaj wówczas do awokado odrobinę dobrej oliwy albo łyżkę jogurtu naturalnego. Zdrową pastę z awokado można także zaserwować jako dip do przekąsek typu paluszki grissini, tacos czy chipsy ziemniaczane.
Inne pomysły na pastę z awokado
Dojrzałe awokado daje możliwość zrobienia szybkiej pasty na różne sposoby. Może to być pasta tylko z awokado, z dodatkami, które podkręcą jej smak, czy np. sokiem z cytryny, czosnkiem, posiekaną ostrą papryczką, ale możesz dodać też inne składniki.
Ciekawą i bardzo smaczną opcją jest rozgniecenie awokado razem z twarożkiem (może być to serek wiejski) albo z gotowanym jajkiem. Do awokado można dodać także tarty, żółty ser, pleśniowy ser, ale też tuńczyka z puszki. Jeśli lubisz mięsne smaki, dodaj do pasty pokrojoną drobno włoską szynkę albo połóż na kanapce plasterek usmażonego na chrupko boczku.