Ścieram żółty ser i w 5 minut robię pyszne śniadanie. Syci na kilka godzin, a składniki zawsze są w domu

Dodano:
Tarcie żółtego sera Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
To śniadanie jest banalnie proste, a smaczne i sycące. Wystarczy, że masz w lodówce żółty ser i jajka. Polecam przepis na idealne śniadanie.

Jajecznica z serem to jedna z moich ulubionych wersji popularnego śniadania. Dodatek żółtego tartego sera sprawia, że syci na dłużej, a jednocześnie dostarcza organizmowi pokaźną dawkę cennego wapnia.

Jak zrobić jajecznicę z serem?

Do takiej jajecznicy możesz dodać dowolny żółty ser, ja jednak, jeśli tylko akurat mam w lodówce – uwielbiam dodać do jajek wyrazisty cheddar, który jednocześnie ma łady, żółty kolor. To ser idealny do różnego rodzaju zapiekanek, ale sprawdzi się także w jajecznicy, nadając jej charakteru. Jeśli nie masz cheddara, może to być np. gouda, ementaler albo edam. Jajka z serem lubię jeszcze potem posypać dużą ilością natki pietruszki, co dodaje całemu daniu lekkości i świeżości.

Ja swoją jajecznicę robię zwykle na niewielkiej ilości dobrego masła, ale możesz też wykorzystać oliwę z oliwek. Do jajecznicy można też dorzucić inne dodatki (np. cebulę albo pokrojoną w kostkę kolorową paprykę). Wówczas one pierwsze powinny wylądować na patelni i być krótko przesmażone, aby jak najlepiej oddały swój smak.

Przepis: Jajecznica z serem

Sycąca i kremowa jajecznica.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
402

Składniki

  • 50 g tartego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Robienie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło i wlej na to lekko roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy jajecznica zacznie lekko się ścinać, dorzuć tarty ser. Jajecznicę podawaj posypaną natką pietruszki.

Jak podawać jajecznicę z serem?

Dla osób na dietach niskowęglowodanowych zaproponuję zjedzenie tego dania w towarzystwie kilku plasterków kremowego awokado i pokrojonych w ćwiartki soczystych pomidorów malinowych. Po takim królewskim śniadaniu można zaczynać dzień! Oczywiście jajecznicę można podać z kromką ulubionego chleba, położyć ją na grzankach, ale też zawinąć w tortillę (w tej wersji możecie posmarować tortillę pikantnym sosem pomidorowym albo pesto z bazylii lub pietruszki).

Ja lubię jajecznicę z dodatkiem pietruszki, ale też nie jest to jedyna opcja jej podania. Można tu wykorzystać szczypiorek, drobno posiekany koperek albo udekorować danie listkami bazylii.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...