Ścieram żółty ser i w 5 minut robię pyszne śniadanie. Syci na kilka godzin, a składniki zawsze są w domu
Jajecznica z serem to jedna z moich ulubionych wersji popularnego śniadania. Dodatek żółtego tartego sera sprawia, że syci na dłużej, a jednocześnie dostarcza organizmowi pokaźną dawkę cennego wapnia.
Jak zrobić jajecznicę z serem?
Do takiej jajecznicy możesz dodać dowolny żółty ser, ja jednak, jeśli tylko akurat mam w lodówce – uwielbiam dodać do jajek wyrazisty cheddar, który jednocześnie ma łady, żółty kolor. To ser idealny do różnego rodzaju zapiekanek, ale sprawdzi się także w jajecznicy, nadając jej charakteru. Jeśli nie masz cheddara, może to być np. gouda, ementaler albo edam. Jajka z serem lubię jeszcze potem posypać dużą ilością natki pietruszki, co dodaje całemu daniu lekkości i świeżości.
Ja swoją jajecznicę robię zwykle na niewielkiej ilości dobrego masła, ale możesz też wykorzystać oliwę z oliwek. Do jajecznicy można też dorzucić inne dodatki (np. cebulę albo pokrojoną w kostkę kolorową paprykę). Wówczas one pierwsze powinny wylądować na patelni i być krótko przesmażone, aby jak najlepiej oddały swój smak.
Przepis: Jajecznica z serem
Sycąca i kremowa jajecznica.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 402
Składniki
- 50 g tartego sera cheddar
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Robienie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło i wlej na to lekko roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy jajecznica zacznie lekko się ścinać, dorzuć tarty ser. Jajecznicę podawaj posypaną natką pietruszki.
Jak podawać jajecznicę z serem?
Dla osób na dietach niskowęglowodanowych zaproponuję zjedzenie tego dania w towarzystwie kilku plasterków kremowego awokado i pokrojonych w ćwiartki soczystych pomidorów malinowych. Po takim królewskim śniadaniu można zaczynać dzień! Oczywiście jajecznicę można podać z kromką ulubionego chleba, położyć ją na grzankach, ale też zawinąć w tortillę (w tej wersji możecie posmarować tortillę pikantnym sosem pomidorowym albo pesto z bazylii lub pietruszki).
Ja lubię jajecznicę z dodatkiem pietruszki, ale też nie jest to jedyna opcja jej podania. Można tu wykorzystać szczypiorek, drobno posiekany koperek albo udekorować danie listkami bazylii.