Duszę kurczaka z nietypowym składnikiem. Danie robi się samo, a smakuje i wygląda wybornie

Dodano:
Kurczak duszony w winie Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Jeśli zwykle pieczesz kurczaka, raz spróbuj duszonego. Dzięki dodatkowi nietypowego składnika mięso będzie miało doskonały smak i aromatyczny sos. Ten tani, ale pyszny obiad wszyscy zjedzą ze smakiem.

Mięso kurczaka jest tanie i smaczne. Ma też inne zalety – przygotowuje się je dosyć szybko, zawsze się udaje i nie zawiera dużo tłuszczu. Choć kurczaka najczęściej pieczemy, to mięso to doskonale smakuje również w wersji duszonej. Zwłaszcza jeśli podleje się je winem. Tak robią Francuzi, którzy często w swoich potrawach sięgają po ten aromatyczny trunek. I kto, jak kto, ale oni na kuchni znają się bardzo dobrze. Warto więc czerpać wzorce od najlepszych.

Jakie wino dodać do kurczaka?

„Coq au vin” to tradycyjna, francuska potrawa pochodząca z Burgundii. Francuzi zwykle dodają do niej wytrawne wino czerwone, zwykle burgundzkie. Jest ono niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Jednak w innych regionach Francji danie to robi się też z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Przygotujcie według swojego uznania, tylko pod żadnym pozorem nie dodawajcie do tego specjału wina słodkiego. Nie osiągnięcie wtedy pożądanego efektu.

Przepis na kurczaka duszonego w winie

Smak kurczaka duszonego w winie jest zasługą nie tylko wina, ale też wcześniejszego podsmażenia składników i ich dużej różnorodności.

Przepis: Kurczak duszony w winie

Kawałki kurczaka duszone w czerwonym winie z warzywami i przyprawami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ud kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówNa głębokiej patelni rozgrzej olej, wsyp pokrojony drobno boczek. Smaż go, aż zrobi się chrupiący, przełóż go na talerz. Kawałki kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą, pieprzem i mąką. Obsmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Przełóż na talerz. Teraz dodaj masło, pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w talarki marchewki i przekrojone na cztery pieczarki. Smaż, do lekkiego zrumienienia.
  2. Duszenie potrawyDo warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość minutę. Dodaj kurczaka i boczek. Wlej też wino i bulion, dodaj listek laurowy i tymianek, trochę soli i pieprzu. Całość zagotuj, a potem duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Dopraw do smaku.

Kurczak duszony w winie – wskazówki

Oto na co warto zwrócić uwagę, by wydobyć z kurczaka duszonego w winie pełnię smaku.

  • Kurczaka można zamarynować w winie dzień wcześniej. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Do wina warto wtedy dorzucić również listki laurowe, tymianek, pokrojoną marchewkę i cebulę. Naczynie z kurczakiem przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • Oprócz warzyw użytych do tej potrawy można też dorzucić pokrojony por czy seler.
  • Kurczak duszony w winie doskonale smakuje na drugi dzień. Można go więc przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem. Warto go też przyrządzić od razu w większej ilości, by starczyło potrawy na dwa dni.
  • Kurczak w winnym sosie doskonale smakuje podany z bagietką, ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...