Moje burrito smakuje nieziemsko. Sekretem przepisu na to szybkie danie jest jeden dodatek
Burrito to pikantna, sycąca potrawa, dzięki której można odbyć kulinarną podróż do Meksyku. Sekretem pysznego burrito są odpowiednie proporcje mięsa, warzyw i przypraw. Ja robię drobne odstępstwo od tradycyjnego przepisu na burrito i dodaję do niego niewielką ilość cynamonu. Przyprawa ta sprawia, że farsz ma orientalny smak i aromat. Moja rodzina uwielbia go w tej wersji.
Jak zrobić burrito?
Robiąc obiad dla rodziny, wykorzystuję 4 duże tortille, ale możesz zamienić je na 8 małych placków. Po zawinięciu aromatycznego farszu w placki tortilli najczęściej zapiekam danie w piekarniku. Jednak możesz też podsmażyć gotowe burrito na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym (2-3 minuty z każdej strony). Burrito powinno być starannie zawinięte, aby nadzienie nie wypadało.
Przepis: Burrito
Burrito w moim przepisie składa się z dużej tortilli pszennej, zawiniętej wokół nadzienia z przyprawionego mięsa, fasoli, sera i warzyw.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 965 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże placki tortilli
Na farsz:
- 400 g mielonej wołowiny
- 200 g startego żółtego sera
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 papryczka chili
Przyprawy do farszu:
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 szczypta cynamonu
- 1 limonka
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Na sos guacamole:
- 1 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników farszuPrzygotuj wszystkie składniki farszu. Mięso mielone wyjmij z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
- SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu minutę, ciągle mieszając. Dodaj papryczkę chili i smaż na średnim ogniu jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dodaj mięso mielone. Rozbij duże grudki mięsa i smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszaj i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dokładnie wymieszaj. Smaż 5 minut na dużym ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i duś na średnim ogniu do momentu uzyskania pożądanej miękkości warzyw.
- PrzyprawianieZmniejsz moc palnika. Dodaj oregano, paprykę wędzoną, paprykę słodką, kmin rzymski oraz cynamon. Duś jeszcze 3-4 minuty. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Przygotowanie sosu guacamoleAwokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż miąższ awokado do miseczki, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj.
- Nakładanie farszuKażdą tortillę podgrzej na suchej patelni przez 1-2 minuty, posmaruj sosem guacamole, a następnie nałóż na środek farsz, posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Złóż boki tortilli do środka, aby zamknąć nadzienie od boków, a następnie zwiń placek w rulon, tworząc zamkniętą kieszeń.
- PieczenieGotowe burrito przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć burrito na drugą stronę.
Gorące burrito podawaj z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, pomidorową salsą lub ulubionym ketchupem.
Przydatne wskazówki do przepisu na burrito
Do farszu burrito możesz dodać długoziarnisty ryż, komosę ryżową (tzw. quinoę) lub kaszę (np. jaglaną, bulgur lub kuskus). Jeżeli chcesz przygotować wegańskie burrito, to zastąp mięso mielone lekko zblendowaną fasolą lub ciecierzycą z puszki.
Stopień ostrości potrawy możesz zmniejszyć, dodając papryczkę chili bez ziaren lub całkowicie pomijając ten składnik. Jeżeli chcesz zwiększyć ostrość potrawy, to dodaj też płatki chili lub ostrą paprykę mieloną.