Ta pieczona rolada to moje popisowe danie. Robię ją na obiad i do kanapek, a wszyscy się zajadają
Przepis na pieczoną roladę wyciągnęłam z notesu należącego do mojej babci. Pamiętam do dziś, jak to mięso gościło na naszym stole. Babcia często robiła je, gdy nie mogła dostać w mięsnym swojej ulubionej szynki. Uważała, że domowe wersje wędlin są o wiele smaczniejsze i zdrowsze. W pełni się z nią zgadzam i co jakiś czas wracam do tego smakołyku. Bywa, że podaję go również na obiad. W obu wersjach jest wybitna.
Jak zrobić pieczoną roladę z pieczarkami?
Przyrządzanie tego dania szybkie nie jest – w końcu musimy poczekać, aż mięso się upiecze. Bazę do farszu można jednak zrobić wcześniej. Wystarczy jedynie pominąć dodawanie kaszy manny i jajek, a postoi w lodówce 1-2 dni. Składniki te wrzucimy przed samym zwijaniem rolady. Często korzystam z tej sztuczki, by przyrządzić smakołyk w trakcie tygodnia pracy.
Tej wskazówki udzieliła mi również moja babcia. Postępując zgodnie z jej instrukcjami, mojej roladzie nie brakuje smaku i soczystości. Zachęcam do spróbowania – nawet wybredni domownicy będą się nią zajadać z przyjemnością.
Przepis: Pieczona rolada z pieczarkami
Smaczny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1,5 szynki wieprzowej
- 150 g wędzonego boczku
- 200 pieczarek
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso rozkrój wzdłuż dłuższego boku, nie docinając do końca. Powstały w ten sposób duży, cienki płat, rozbij delikatnie. Posól i odłóż. Boczek pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Podobnie przygotuj czosnek.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż boczek, a następnie wrzuć cebulę. Zeszklij ją, pod koniec dodając czosnek. Teraz wsyp rozdrobnione pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż się znacznie zredukują i lekko zrumienią. Dopraw całość tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli. Zawartość patelni przenieś do dużej miski, ostudź. Wsyp kaszę mannę i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj.
- Przyrządzanie pieczonej rolady z pieczarkamiNa płacie mięsa rozłóż farsz i zawinąć roladę. Wierzch zawiniętego mięsa natnij naciąć w kratkę. Obwiąż je bawełnianą nicią i zawiń w folię aluminiową. Pozostaw w niej niewielki otwór, by nadmiar pary mógł się uwolnić. Roladę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 60-70 minut. Rozchyl folię i piecz roladę jeszcze około 15 minut.
Jak podać roladę z pieczarkami?
Klasycznym dodatkiem do soczystego mięsa z farszem będą ziemniaki. Najlepiej smakować będą w formie kremowego purée z dodatkiem masła. Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję obiadu, możecie oczywiście ugotować kaszę. Z grzybami moim zdaniem najlepiej komponuje się kasza gryczana, ale tak naprawdę możecie ugotować dowolną, która trafia w wasze kubki smakowe.
Pieczoną roladę możecie dodatkowo polać sosem. Świetnie sprawdzi się m.in. pieczeniowy. Pamiętajcie tylko, że takie dodatki zwiększą kaloryczność już i tak dość ciężkiego posiłku.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by — śladem mojej babci — podawać pieczyste na zimno. Plastry położone na kanapce wraz z sałatą, pomidorami i serem żółtym smakują obłędnie i sycą na bardzo długo.