Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki

Dodano:
Kiszony kalafior Źródło: Shutterstock / little bistro
Kalafior to pyszne warzywo, które zwykle gotujemy. Spróbujcie go jednak w zupełnie innej wersji, a zachwycicie się jego smakiem i chrupkością. Przygotujcie z niego kiszonkę. Ja robię ją od lat i zawsze się udaje.

W polskiej kuchni królują ogórki małosolne, ogórki kiszone i kiszona kapusta. Tymczasem do kiszenia nadają się też inne warzywa i owoce, np. rzodkiewki, marchewki, buraki, jabłka czy pomidory. Co więcej, kisić można też grzyby. Kiszonki mają nie tylko doskonały smak, ale też wysoką wartość odżywczą. Zawierają bowiem cenne bakterie, które doskonale wpływają na naszą odporność i przewód pokarmowy. Dziś proponuję wam przygotowanie kiszonego kalafiora. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni jego smakiem.

Zalety kiszonego kalafiora

Przyznam szczerze, że kiszony kalafior od lat jest moją ulubioną kiszonką. Robi się ją prosto, a za każdym razem się udaje i wychodzi chrupiąca. Nie traci też na smaku nawet po kilku miesiącach przechowywania. Tymi zaletami bije na głowę kiszone ogórki. Te niestety często pleśnieją, robią się miękkie i zbyt kwaśne. Takich wpadek nie zaliczyłam jeszcze z kiszonym kalafiorem.

Oczywiście trzeba też wspomnieć o walorach zdrowotnych kiszonego kalafiora. Tak, jak wszystkie kiszonki, zawiera on bakterie probiotyczne, które poprawiają równowagę mikroflory jelitowej, a dzięki temu wspierają trawienie i wspomagają układ odpornościowy. Kalafior jest też bogaty w witaminy C, B6 i K oraz minerały: potas, magnez i wapń. W czasie kiszenia zwiększa się nawet biodostępność niektórych z tych składników. Kalafior reguluje też poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru we krwi.

Przepis na kiszony kalafior

Kiszony kalafior robi się w zasadzie tak samo, jak kiszone ogórki. Warzywo trzeba tylko oczyścić, podzielić na małe różyczki, upchnąć w słoiku i zalać zalewą. Jest gotowy do jedzenia po tygodniu od nastawienia, a z każdym dniem zyskuje na smaku.

Przepis: Kiszony kalafior

Różyczki kalafiora kiszone w solance

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
25 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 1 główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • gałązka kopru
  • po listku laurowym do każdego słoiczka
  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWodę zagotuj, rozpuść w niej sól, odstaw do przestygnięcia. Kalafior oczyść, opłucz, osusz, podziel na małe różyczki. Ząbki czosnku przekrój na pół. Chrzan obierz, pokrój na kawałki.
  2. Napełnianie słoikówDo każdego słoiczka włóż po listku laurowym, po 2-3 ząbki czosnku, po kawałku chrzanu i gałązki kopru. Słoiki napełnij różyczkami kalafiora, dość ciasno je upychając. Zalej ciepłą solanką.
  3. Kiszenie kalafioraSłoiki luźno zakręć i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Gdy woda zmętnieje i zaczną się w niej pojawiać bąbelki powietrza, wynieś kiszonkę w ciemne, chłodne miejsce.

Wskazówka: Do kiszonego ogórka możesz też dołożyć plastry czy talarki marchewki. Kiszonka zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.

Pomysły na wykorzystanie kiszonego kalafiora

Kiszony kalafior w smaku jest podobny do innych kiszonek, a więc jest kwaśny. Z tego powodu doskonale nadaje się na zakąskę lub przekąskę. Można chrupać go bezpośrednio, jak ogórki małosolne. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach i surówkach. Na bazie kiszonego kalafiora da się też przygotować efektowne przekąski, np. szaszłyki z dodatkiem świeżych warzyw. Kiszonego kalafiora warto też podać do obiadu w miejsce surówki czy gotowanych warzyw.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...