Gdy szukam pomysłu na przekąskę bogatą w białko, sięgam po te proste wrapy proteinowe

Dodano:
Wrapy proteinowe z serkiem i warzywami Źródło: Shutterstock / Azra H
Wrapy proteinowe są proste w wykonaniu i niesamowicie sycące. To idealny pomysł na drugie śniadanie czy imprezową przekąskę.

Po wrapy proteinowe sięgam zawsze, gdy mam już dość zwykłych kanapek. Warzywa i serek śmietankowy zamykam w pełnych roślinnego białka plackach, uzyskując smaczną, a jednocześnie sycącą na długie godziny potrawę. Ten pełnowartościowy posiłek należy do ulubionych w moim domu i często go powtarzam. Nierzadko towarzyszy mi w pracy, stanowiąc pełen kolorów lunch. Lubię go też podawać znajomym, bo świetnie urozmaica spotkania towarzyskie.

Zwykle przekąski tego typu przyrządza się z gotowych placków pszennych dostępnych w sklepach. To szybkie i wygodne rozwiązanie, ale nawet pełnoziarniste wersje tego produktu nie będą tak odżywcze, jak domowa wersja przyrządzona z mąki z ciecierzycy. Produkt ten nie kosztuje wiele, więc polecam się w niego zaopatrzyć. Proszek ze zmielonych strączków pomoże nam nie tylko podnieść ilość białka w naszych daniach, ale też podniesie walory smakowe potraw, dodając im nieco lubianego przez nasze podniebienia umami. Ponadto – co jest kolejną zaletą — zawiera on znaczne ilości regulującego trawienie błonnika. Nie jest przy tym przesadnie drogi, a praca z nim przebiega bez problemów. Same zalety.

Jak przygotowywać wrapy proteinowe?

Jak już wspomniałam placki, w które zawinę dodatki, robię od zera, uważnie mieszając składniki na ciasto i smażąc je na dobrze rozgrzanej patelni. Wbrew pozorom cały proces jest dziecinnie prosty i zdecydowanie polecam spróbować.

Przepis: Wrapy proteinowe z serkiem i warzywami

Prosta przekąska obfitująca w duże ilości białka. Syci na długo, a nadaje się zarówno na imprezę, jak i do pracy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto:

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 350 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • pieprz
  • sól

Dodatki:

  • 125 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 200 g liści szpinaku
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na wrapy proteinoweDo miski wsyp mąkę z ciecierzycy, kurkumę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wbij jajko i wlej olej rzepakowy. Mieszaj składniki, stopniowo dolewając wodę. Gdy uzyskasz gładką masę, przykryj naczynie ściereczkę i odstaw na 20-30 min.
  2. Przygotowanie dodatkówCzosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć czosnek. Smaż przez minutę, a następnie dodaj umyty szpinak i przyrządzaj aż nieco zwiedzanie. Przełóż do osobnej miski. Ogórka oraz pomidory umyj pokrój w niezbyt dużą kostkę.
  3. Składanie wrapów proteinowychPrzygotowane wcześniej ciasto smaż na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Gotowe placki przenoś na duży talerz, by ostygły. Gdy będą letnie, smaruj je porcją serka śmietankowego, układaj po 1-2 łyżki szpinaku z czosnkiem oraz po kilkanaście kostek pomidora i ogórka. Ciasno zawijaj, formując wrapy proteinowe.

Jak podawać wrapy proteinowe?

Posiłek nie wymaga specjalnych dodatków, ale jeśli macie ochotę go urozmaicić, podajcie dodatkowy sos np. pomidorowy, ziołowy lub z ostrą papryką. Możecie też podgrzewać wrapy proteinowe w piekarniku, na ich wierzchu układając plastry sera żółtego. Pieczcie je jednak jedynie do lekkiego zrumienienia.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...