Siekam botwinkę i wrzucam ją na patelnię. Ta jarzynka idealnie pasuje do wielu obiadów

Dodano:
Posiekana botwinka Źródło: Renata Materlińska/Smaki.pl
Botwinka nie tylko doskonale nadaje się na zupę, ale można z niej też zrobić pyszną jarzynkę. Ponieważ jest bardzo delikatna, przygotowanie tego dodatku do obiadu nie zajmie wiele czasu.

Botwinka czyli młode liście i bulwy buraków są delikatne w smaku i konsystencji. Zwykle wykorzystuje się je do przygotowania chłodnika lub gotuje się z ich dodatkiem sezonową zupę. Wspaniale też jednak smakuje jarzynka z botwinki. Ten dodatek będzie pasował do wielu obiadów, np.: do kotletów mielonych, schabowych, duszonych mięs czy potraw z ryb. Doskonale też wzbogaci dania bezmięsne, np. kopytka, zapiekankę z makaronu.

Jakie są zalety botwinki?

Botwinka jest delikatna, dzięki czemu nie wymaga długiego gotowania czy duszenia. Ma też przyjemny smak, a także liczne walory zdrowotne. Jest niskokaloryczna i bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Poza tym zawiera dużo witamin: A, C i K oraz magnezu, potasu i żelaza. Dzięki zawartym składnikom wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Działa też oczyszczająco, przeciwzapalnie i wzmacniająco. To młode warzywo warto dodawać do wielu potraw. Nie tylko do zup, ale też do sałatek, smoothie czy farszów.

Jak zrobić jarzynkę z botwinki?

Na przygotowanie jarzynki z botwinki potrzebujesz 10-15 minut. To niewiele czasu, jak na tak smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

Przepis: Botwinka do obiadu

Botwinka na ciepło duszona na maśle

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówBotwinkę oczyść, opłucz, posiekaj razem z buraczkami. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj buraczki i posiekany czosnek, przesmaż by buraczki zmiękły. Dodaj liście i łodygi, smaż, aż cała botwinka zmięknie.
  2. Doprawianie botwinkiDo botwinki dodaj śmietanę, wymieszaj. Duś 1-2 minuty. Botwinkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by jarzynka była bardziej zawiesista, po podsmażeniu możesz ją oprószyć łyżeczką mąki, a potem dodać jeszcze śmietanę i całość chwilę gotować.

Inne wersje jarzynki z botwinki

Smak jarzynki z botwinki można odmienić kilkoma dodatkami. Warto do niej dodać np. śmietankę, ser feta albo kozi. Smak tego dodatku doskonale podkręci też dodatek chrzanu, octu winnego czy balsamicznego. Jarzynkę można również posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Miłośnikom tego warzywa polecam przepis na botwinkę w słoikach, by zachować ten wiosenny przysmak na dłużej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...