Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a smakują obłędnie. Robię je z 2 tanich składników

Dodano:
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Źródło: Shutterstock / zoryanchik
Zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Już masz podstawę do pysznego posiłku. Możesz je bowiem zamienić w smaczne kotlety bez grama mięsa. Nadziej je tylko aromatycznym farszem, a rodzina będzie zachwycona.

W kuchni nic nie powinno się marnować. To nie tylko nieekologiczne, ale przede wszystkim nieekonomiczne. A wystarczy tylko trochę pomysłu, by np. z mięsa czy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, wyczarować nowy posiłek. Dziś zapraszam was na pyszne, chrupiące kotlety. Nie będą zawierały mięsa, a będą smaczne i bardzo pożywne. Zrobię je z gotowanych ziemniaków i aromatycznego, pieczarkowego farszu. Składniki te nie są zbyt drogie w porównaniu do mięsa i stanowią doskonałą i zdrową odmianę od klasycznych kotletów mielonych. Palce lizać!

Jak przygotować ziemniaki na kotlety?

Na kotlety nadają się w zasadzie każde ziemniaki. Gdy zawierają mniej skrobi, wystarczy dodać do masy mąkę. Ważne jest jednak, by masa ziemniaczana była gładka, bo wtedy smakuje doskonale. Dlatego najlepiej kotlety zrobić z tłuczonych lub przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Jeśli nie zrobiliście tego od razu po ugotowaniu, możecie zrobić teraz. By ułatwić sobie zadanie, wcześniej podgrzejcie ziemniaki, np. w kuchence mikrofalowej. Ciepłe bez problemu dadzą się rozgnieść na jednolitą masę.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkowym farszem?

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych zacznijcie od przyrządzenia pieczarkowego farszu. W czasie, gdy będzie stygł, szybko zrobicie masę ziemniaczaną.

Przepis: Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Te kotlety nie zawierają grama mięsa. Robi się je z gotowanych ziemniaków i nadziewa pieczarkowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

Na masę ziemniaczaną:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Na pieczarkowy farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Całość duś na niedużym ogniu, aż grzyby będą miękkie i odparuje płyn. Pieczarki wystudź, wymieszaj z posiekaną natką, dopraw do smaku.
  2. Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, trochę soli i pieprzu. Szybko wymieszaj gładką, dość gęstą masę. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki pszennej.
  3. Formowanie i smażenie kotletówMasę ziemniaczaną podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulę, spłaszcz ją, na środku połóż trochę pieczarkowego farszu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtne kotlety. Panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane.

Inne farsze do kotletów ziemniaczanych

Do nadziania kotletów ziemniaczanych można też wykorzystać inne farsze. Jeśli zostało wam trochę gotowanego czy pieczonego mięsa z wczorajszego obiadu, możecie zamienić je w sycące nadzienie. Jako farsz do kotletów doskonale sprawdzą się też: kiszona kapusta i grzyby, ser, np. żółty, pleśniowy, a także podduszony szpinak wymieszany z serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...