Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a smakują obłędnie. Robię je z 2 tanich składników
W kuchni nic nie powinno się marnować. To nie tylko nieekologiczne, ale przede wszystkim nieekonomiczne. A wystarczy tylko trochę pomysłu, by np. z mięsa czy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, wyczarować nowy posiłek. Dziś zapraszam was na pyszne, chrupiące kotlety. Nie będą zawierały mięsa, a będą smaczne i bardzo pożywne. Zrobię je z gotowanych ziemniaków i aromatycznego, pieczarkowego farszu. Składniki te nie są zbyt drogie w porównaniu do mięsa i stanowią doskonałą i zdrową odmianę od klasycznych kotletów mielonych. Palce lizać!
Jak przygotować ziemniaki na kotlety?
Na kotlety nadają się w zasadzie każde ziemniaki. Gdy zawierają mniej skrobi, wystarczy dodać do masy mąkę. Ważne jest jednak, by masa ziemniaczana była gładka, bo wtedy smakuje doskonale. Dlatego najlepiej kotlety zrobić z tłuczonych lub przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Jeśli nie zrobiliście tego od razu po ugotowaniu, możecie zrobić teraz. By ułatwić sobie zadanie, wcześniej podgrzejcie ziemniaki, np. w kuchence mikrofalowej. Ciepłe bez problemu dadzą się rozgnieść na jednolitą masę.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkowym farszem?
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych zacznijcie od przyrządzenia pieczarkowego farszu. W czasie, gdy będzie stygł, szybko zrobicie masę ziemniaczaną.
Przepis: Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
Te kotlety nie zawierają grama mięsa. Robi się je z gotowanych ziemniaków i nadziewa pieczarkowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
Na masę ziemniaczaną:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Na pieczarkowy farsz:
- 250 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Całość duś na niedużym ogniu, aż grzyby będą miękkie i odparuje płyn. Pieczarki wystudź, wymieszaj z posiekaną natką, dopraw do smaku.
- Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, trochę soli i pieprzu. Szybko wymieszaj gładką, dość gęstą masę. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki pszennej.
- Formowanie i smażenie kotletówMasę ziemniaczaną podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulę, spłaszcz ją, na środku połóż trochę pieczarkowego farszu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtne kotlety. Panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane.
Inne farsze do kotletów ziemniaczanych
Do nadziania kotletów ziemniaczanych można też wykorzystać inne farsze. Jeśli zostało wam trochę gotowanego czy pieczonego mięsa z wczorajszego obiadu, możecie zamienić je w sycące nadzienie. Jako farsz do kotletów doskonale sprawdzą się też: kiszona kapusta i grzyby, ser, np. żółty, pleśniowy, a także podduszony szpinak wymieszany z serem.