Kroję ziemniaki na cienkie plasterki i zapiekam z tymi dodatkami. Mam prosty obiad dla całej rodziny
Zapiekanki to idealny pomysł na obiad. Możesz je przygotować z tanich składników, robiąc posiłek na dwa dni, zyskując chwilę wolnego czasu na przyjemności. Wypróbowałem wiele przepisów na zapiekanki z ziemniaków. Gdy tylko pojawiają się w sklepach i na bazarach wczesne ziemniaki, robię z nich pyszną zapiekankę z dodatkiem aromatycznych ziół. Choć oczywiście możesz ją zrobić również z „starych” ziemniaków.
Jak zrobić prostą zapiekankę z plasterków ziemniaków?
Sekretem zapiekanek ziemniaczanych są odpowiednio dobrane ziemniaki – najlepiej nadają się odmiany o niskiej zawartości skrobi oraz dodatki, dzięki którym zyskują one wyjątkowy smak. Składniki niezbędne do tej zapiekanki na pewno masz w lodówce i kuchennych szafkach, więc nie czekaj i przygotuj sycący obiad dla całej rodziny.
Ja zapiekankę robię z surowych ziemniaków, dlatego do ich krojenia wykorzystuję krajalnicę, by warzywa pokroić na cienkie i równe plasterki – wtedy upieką się w tym samym czasie. Jeśli chcesz użyć podgotowanych ziemniaków, to pokrój je w plasterki dopiero po obróbce termicznej.
Za wyjątkowy smak zapiekanki ziemniaczanej odpowiada dodatek słodkiej śmietanki, cebuli, czosnku i ziół. Ja wykorzystuję idealnie komponujące się ze smakiem ziemniaków rozmaryn i tymianek, ale możesz dodać również np. oregano, lubczyk, czosnek niedźwiedzi lub majeranek.
Mając przygotowane wszystkie składniki zapiekanki, wystarczy zrobić sos, polać nim układane w naczyniu do zapiekania warstwy ziemniaków i wstawić do piekarnika na około 60 minut.
Porada: możesz również wymieszać wszystkie składniki zapiekanki w dużej misce, przełożyć do naczynia i wstawić do piekarnika, jednak polecam przygotować sos z dodatkiem wcześniej podsmażonej cebulki z czosnkiem. Ja do tej zapiekanki robię sos na bazie śmietanki kremówki i śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego, ale możesz też dodać 2-3 surowe jajka. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Przepis: Zapiekanka z plasterków ziemniaków
Zapiekanka z tego przepisu to pomysł na bezmięsny, sycący obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 i 1/2 kg młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Na sos:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 średnie cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i czarny pieprz
Do posypania:
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ziemniakówJeżeli robisz zapiekankę ze „starych” ziemniaków, to musisz je obrać. W przypadku młodych ziemniaków namocz je na 10-15 minut w letniej wodzie i starannie wyszoruj miękką szczotką, bądź szorstką stroną nowej gąbki kuchennej. Młode ziemniaki nie wymagają obierania. Następnie ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plasterki (o grubości 2-3 mm). Przełóż ziemniaki do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanie sosuCzerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na klarowanym maśle (opcjonalnie oliwie z oliwek lub oleju do smażenia) zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodaj suszony rozmaryn i tymianek. Smaż jeszcze 1 minutę, ciągle mieszając, żeby zioła uwolniły aromat. Wyłącz gaz i pozostaw zawartość patelni do ostudzenia. Gdy cebula z czosnkiem i ziołami ostygną, dodaj na patelnię śmietankę kremówkę i kwaśną śmietanę (lub opcjonalnie jogurt naturalny – najlepiej niezbyt gęsty) i wymieszaj rózgą kuchenną lub silikonową łopatką. Gotowy sos dopraw białym pieprzem, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Łączenie składnikówSkładniki zapiekanki możesz połączyć na dwa sposoby. Jeżeli masz mało czasu, to dodaj sos do miski z ziemniakami i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub np. formy do tarty. Drugi sposób polega na układaniu cienkich warstw ziemniaków w naczyniu do zapiekania i polewaniu ich sosem.
- PieczenieWstaw gotową zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Zapiekaj około 60 minut. Kontroluj stopień miękkości ziemniaków – w zależności od rodzaju ziemniaki mogą być gotowe szybciej. Gdy ziemniaki zmiękną, posyp wierzch zapiekanki startym żółtym serem i wstaw do piekarnika na kilka minut, żeby ser się przypiekł.
Gotową zapiekankę podawaj gorącą.
Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną?
Zapiekanka ziemniaczana to samodzielny posiłek lub dodatek do dań z mięsa i ryb.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków?
Jeżeli chcesz zrobić zapiekankę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków, to musisz ugotować młode lub „stare” ziemniaki al dente, a następnie odcedzić i pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Ugotowane ziemniaki układaj warstwami w naczyniu do zapiekania i polewaj sosem. Zapiekanka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków wymaga krótszego pieczenia – wystarczy około 30 minut zapiekania, aby była gotowa do spożycia.
Co jeszcze dodać do zapiekanki ziemniaczanej?
Do zapiekanki ziemniaczanej z powyższego przepisu możesz dodać np. pokrojony w drobną kostkę i podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę oraz pora, którego poddusisz na maśle razem z czosnkiem. W wersji z mięsem, możesz ułożyć ziemniaki warstwowo razem a przesmażonym mielonym mięsem.
Wierzch zapiekanki możesz nie tylko posypać startym serem, ale także świeżymi i suszonymi ziołami oraz nasionami czarnuszki.