Kroję ziemniaki na cienkie plasterki i zapiekam z tymi dodatkami. Mam prosty obiad dla całej rodziny

Dodano:
Zapiekanka z ziemniaków Źródło: Shutterstock / RomanaMart
Moja rodzina uwielbia zapiekanki, a ja cieszę się z tego, bo większość z nich robi się sama – wystarczy przygotowane składniki wstawić do piekarnika. Wypróbuj przepis na zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem m.in. śmietanki i suszonych ziół.

Zapiekanki to idealny pomysł na obiad. Możesz je przygotować z tanich składników, robiąc posiłek na dwa dni, zyskując chwilę wolnego czasu na przyjemności. Wypróbowałem wiele przepisów na zapiekanki z ziemniaków. Gdy tylko pojawiają się w sklepach i na bazarach wczesne ziemniaki, robię z nich pyszną zapiekankę z dodatkiem aromatycznych ziół. Choć oczywiście możesz ją zrobić również z „starych” ziemniaków.

Jak zrobić prostą zapiekankę z plasterków ziemniaków?

Sekretem zapiekanek ziemniaczanych są odpowiednio dobrane ziemniaki – najlepiej nadają się odmiany o niskiej zawartości skrobi oraz dodatki, dzięki którym zyskują one wyjątkowy smak. Składniki niezbędne do tej zapiekanki na pewno masz w lodówce i kuchennych szafkach, więc nie czekaj i przygotuj sycący obiad dla całej rodziny.

Ja zapiekankę robię z surowych ziemniaków, dlatego do ich krojenia wykorzystuję krajalnicę, by warzywa pokroić na cienkie i równe plasterki – wtedy upieką się w tym samym czasie. Jeśli chcesz użyć podgotowanych ziemniaków, to pokrój je w plasterki dopiero po obróbce termicznej.

Za wyjątkowy smak zapiekanki ziemniaczanej odpowiada dodatek słodkiej śmietanki, cebuli, czosnku i ziół. Ja wykorzystuję idealnie komponujące się ze smakiem ziemniaków rozmaryn i tymianek, ale możesz dodać również np. oregano, lubczyk, czosnek niedźwiedzi lub majeranek.

Mając przygotowane wszystkie składniki zapiekanki, wystarczy zrobić sos, polać nim układane w naczyniu do zapiekania warstwy ziemniaków i wstawić do piekarnika na około 60 minut.

Porada: możesz również wymieszać wszystkie składniki zapiekanki w dużej misce, przełożyć do naczynia i wstawić do piekarnika, jednak polecam przygotować sos z dodatkiem wcześniej podsmażonej cebulki z czosnkiem. Ja do tej zapiekanki robię sos na bazie śmietanki kremówki i śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego, ale możesz też dodać 2-3 surowe jajka. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.

Przepis: Zapiekanka z plasterków ziemniaków

Zapiekanka z tego przepisu to pomysł na bezmięsny, sycący obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 i 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Na sos:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i czarny pieprz

Do posypania:

  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówJeżeli robisz zapiekankę ze „starych” ziemniaków, to musisz je obrać. W przypadku młodych ziemniaków namocz je na 10-15 minut w letniej wodzie i starannie wyszoruj miękką szczotką, bądź szorstką stroną nowej gąbki kuchennej. Młode ziemniaki nie wymagają obierania. Następnie ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plasterki (o grubości 2-3 mm). Przełóż ziemniaki do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowanie sosuCzerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na klarowanym maśle (opcjonalnie oliwie z oliwek lub oleju do smażenia) zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodaj suszony rozmaryn i tymianek. Smaż jeszcze 1 minutę, ciągle mieszając, żeby zioła uwolniły aromat. Wyłącz gaz i pozostaw zawartość patelni do ostudzenia. Gdy cebula z czosnkiem i ziołami ostygną, dodaj na patelnię śmietankę kremówkę i kwaśną śmietanę (lub opcjonalnie jogurt naturalny – najlepiej niezbyt gęsty) i wymieszaj rózgą kuchenną lub silikonową łopatką. Gotowy sos dopraw białym pieprzem, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Łączenie składnikówSkładniki zapiekanki możesz połączyć na dwa sposoby. Jeżeli masz mało czasu, to dodaj sos do miski z ziemniakami i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub np. formy do tarty. Drugi sposób polega na układaniu cienkich warstw ziemniaków w naczyniu do zapiekania i polewaniu ich sosem.
  4. PieczenieWstaw gotową zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Zapiekaj około 60 minut. Kontroluj stopień miękkości ziemniaków – w zależności od rodzaju ziemniaki mogą być gotowe szybciej. Gdy ziemniaki zmiękną, posyp wierzch zapiekanki startym żółtym serem i wstaw do piekarnika na kilka minut, żeby ser się przypiekł.

Gotową zapiekankę podawaj gorącą.

Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana to samodzielny posiłek lub dodatek do dań z mięsa i ryb.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków?

Jeżeli chcesz zrobić zapiekankę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków, to musisz ugotować młode lub „stare” ziemniaki al dente, a następnie odcedzić i pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Ugotowane ziemniaki układaj warstwami w naczyniu do zapiekania i polewaj sosem. Zapiekanka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków wymaga krótszego pieczenia – wystarczy około 30 minut zapiekania, aby była gotowa do spożycia.

Co jeszcze dodać do zapiekanki ziemniaczanej?

Do zapiekanki ziemniaczanej z powyższego przepisu możesz dodać np. pokrojony w drobną kostkę i podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę oraz pora, którego poddusisz na maśle razem z czosnkiem. W wersji z mięsem, możesz ułożyć ziemniaki warstwowo razem a przesmażonym mielonym mięsem.

Wierzch zapiekanki możesz nie tylko posypać startym serem, ale także świeżymi i suszonymi ziołami oraz nasionami czarnuszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...