Tę zapiekankę z mielonym mięsem robię z prostych składników. Szybki obiad, który zawsze wychodzi
Jeśli zastanawiacie się, jaki szybki obiad zrobić z mielonego mięsa, mamy dla was propozycję. Przygotujcie zapiekankę z dodatkiem ziemniaków i innych warzyw, dzięki czemu wyjmiecie z piekarnika od razu cały obiad. To naprawdę doskonałe rozwiązanie dla zabieganych i dla tych, którzy nie chcą marnować zbyt dużo czasu w kuchni.
Jakie warzywa dodać do zapiekanki z mielonego mięsa?
Do zapiekanki z mielonego mięsa z pewnością warto dodać ziemniaki. Dzięki nim potrawa zamieni się w pełny obiad i nie trzeba będzie już oddzielnie gotować dodatku. Ziemniaki najlepiej pokroić w plastry, bo wtedy upieką się szybciej. Dobrze jest też dołożyć pomidory krojone w plastry i krążki cebuli. Te składniki doskonale komponują się z mielonym mięsem. Jeśli chcecie, możecie też dodać nieco warzyw do mielonego mięsa. Dzięki temu masa będzie mniej zwarta, a zarazem pożywniejsza. Tu dobrym pomysłem jest wymieszanie mielonego mięsa ze startą marchewką lub cukinią.
Przepis na zapiekankę z mielonego mięsa
Do naszej zapiekanki, nie będziemy podsmażać mięsa, tylko odpowiednio je doprawimy. To skróci czas przygotowania zapiekanki. W związku z tym do zapiekanki nie trzeba też będzie podgotowywać ziemniaków. Zdążą się bowiem upiec razem z całością.
Przepis: Zapiekanka z surowego mielonego mięsa i plastrów ziemniaków
Mięso mielone zapiekane z ziemniakami pod beszamelem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 600 g mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 pomidory
- pieprz ziołowy
- papryka mielona słodka i ostra
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniaków i mięsaZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Oprósz je solą i pieprzem. Do mielonego mięsa dodaj jedną startą cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Dopraw do smaku papryką, pieprzem ziołowym, majerankiem, solą i pieprzem.
- Układanie zapiekankiNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim podwójną warstwę plastrów ziemniaków. Wyłóż na nią plastry pomidorów, oprósz solą i pieprzem. Przykryj mięsem i znów 2 warstwami ziemniaków. Na wierzchu połóż krążki cebuli.
- Przygotowanie sosu i pieczenieW rondelku rozpuść masło, krótko przesmaż na nim mąkę. Całość rozprowadź zimnym mlekiem, dopraw gałką, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej nim zapiekankę, posyp startym serem. Piecz ok. 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec możesz podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni Celsjusza, by wierzch ładnie się zrumienił.
Inna wersja zapiekanki z mielonego mięsa
Zapiekankę z mielonego mięsa i ziemniaków da się też przygotować nieco inaczej. Z ziemniaków można zrobić warzywną pierzynkę, którą przykrywa się podsmażone mięso. Tę zapiekankę piecze się krócej, ale więcej czasu zajmuje przygotowanie jej składników. Jeśli jednak nie jesteście wielbicielami ziemniaków, możecie spokojnie zastąpić je makaronem czy ryżem. Dopilnujcie jednak, by makaron był lekko twardawy, a ryż ugotowany na sypko. Do tej wersji zapiekanki również lepiej jest wcześniej podsmażyć mięso, by wszystkie składniki upiekły się w tym samym czasie.