Z ryżu i owoców robię deser jak u babci. Pół godziny i gotowe!
Proste dania są najlepsze i taki właśnie jest ryż z owocami sezonowymi. Dla mnie zawsze najlepszy z truskawkami i taki przepis podaję. To deser ze sporą ilością cukru, ze słodką śmietanką i masłem, ale ma być jak u babci: dobrze i bez kompromisów.
Jak zrobić ryż z owocami?
Podstawą deseru jest ugotowany ryż wymieszany ze śmietanką kremówką, cukrem i cukrem waniliowym (może być ekstrakt z wanilii). Do ryżowej bazy robi się słodki sos owocowy, a jego sekretem jest karmelizowany cukier z dodatkiem masła (tu należy uważać, aby nie trzymać cukru zbyt długo na patelni, jeśli się przypali, stanie się gorzki). Do deseru zawsze też dodaję świeże owoce i jeśli tylko akurat mam pod ręką, obowiązkowo listki świeżej mięty albo melisy.
Przepis: Ryż z owocami
Słodki deser ryżowy z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 524 w każdej porcji
Składniki
- 2 torebki ryżu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietany 30%
na sos:
- 300 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
do dekoracji:
- 8 świeżych truskawek
- 2 gałązki mięty
Sposób przygotowania
- Szykowanie ryżuRyż ugotuj, przelej zimną wodą. Dodaj do ryżu cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wymieszaj wszystko dobrze.
- Robienie sosu i podanie deseruTruskawki pokrój na ćwiartki. Na patelnię wysyp cukier i smaż, aż lekko się zacznie karmelizować. Dorzuć masło truskawki i 2 łyżki gorącej wody. Powstałym sosem polej ryż. Udekoruj świeżymi owocami i miętą.
Ryż można przełożyć do miseczek i lekko schłodzić, a potem wyłożyć na talerzyki i polać sosem. Powinien zachować kształt miseczek. Można też podać deser w modnej wersji jako deser w słoiku: wtedy wyłóż na dno słoiczka warstwę świeżych owoców, potem warstwę ryżu, a na koniec zalej wszystko owocowym sosem. Gotowy deser możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Ryż można przygotować także z innymi owocami sezonowymi. Sprawdzą się tu m.in. wiśnie oraz jagody, a w wersji już bardziej jesiennej jabłka, gruszki oraz śliwki. Wówczas do ryżu można też dodać rozgrzewający cynamon.
Odchudzona wersja ryżu z owocami
Jeśli liczysz kalorie i nie chcesz dodawać do deseru tyle cukru i tłustej śmietanki, możesz nieco odchudzić swój ryż. Zamiast śmietany dodaj jogurt grecki i posłodź ryż ksylitolem. Owoce możesz przesmażyć z niewielką ilością cukru. Możesz też zrobić mus owocowy bez dodatku cukru: wówczas zmiksuj owoce i polej nimi ryż. Możesz też zmiksować owoce z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu.