Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę
Kalafior po beszamelem to pomysł na danie obiadowe, albo na kolację. To coś dla miłośników warzywnych smaków i kremowych sosów. Delikatny beszamel idealnie nadaje się do tego typu zapiekanek.
Jak zrobić zapiekankę z kalafiora?
Zrobienie zapiekanki z kalafiora pod beszamelem nie jest trudne, choć samo przygotowanie sosu wymaga nieco uwagi. Beszamel to prosty sos z mleka, masła i mąki, aby wyszedł idealnie gładki, należy cały czas pamiętać o jego mieszaniu (najlepiej wykorzystać do tego trzepaczkę). Doprawia się go gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos wystarczy potem już tylko rozsmarować na wierzchu warstwy kalafiorowych różyczek i zapiec. Jeśli zdarzy się, że w beszamelu zrobią się grudni, przetrzyj sos przez sito albo poratuj się blenderem.
Przepis: Kalafior zapiekany pod beszamelem
Prosta zapiekanka z klasycznym sosem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 1 kalafior
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Szykowanie kalafioraKalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Jednocześnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Robienie sosuW rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką, smaż ok. 2 minut i powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Dopraw sos solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Robienie zapiekankiDo naczynia żaroodpornego przełóż różyczki kalafiora i zalej sosem. Piecz ok. 20-30 minut, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.
Jeśli nie wyobrażasz sobie zapiekanek bez dodatku sera, możesz do przepisu dorzucić 150-200 g tartej mozzarelli, goudy albo cheddara. Część sera wymieszaj z różyczkami kalafiora, a częścią posyp zapiekankę na wierzchu. Będą tu pasowały również sery z niebieską pleśnią.
Inne warianty zapiekanki z kalafiora
Z podstawowym przepisem możesz poeksperymentować i dodać do swojej zapiekanki różne dodatki. Najprostszą zmianą jest połączenie w proporcjach pół na pół kalafiora i brokułu. Do zapiekanki można też dorzucić przesmażony wcześniej na patelni pokrojony na małe kawałki boczek lub szynkę. Bardzo dobrze z kalafiorem pod beszamelem komponuje się natka pietruszki: jeśli ją lubisz, nie żałuj zieleniny. Jeśli chcesz mieć mięsne danie, dodaj do kalafiora kawałki przesmażonej lub ugrillowanej wcześniej piersi z kurczaka doprawionej ziołami i polanej masełkiem czosnkowym. Do samej zapiekanki również możesz dodać czosnek, który doda jej wyrazistości i smaku.