Doprawiam mielone mięso i robię z niego wyjątkowo pyszne i soczyste danie na grillu
Mięso mielone jest proste i wygodne w użyciu. Na dodatek można je przyrządzić na wiele sposobów i potrafi doskonale smakować. Uwielbiamy robić z niego kotlety, pulpety, klopsiki, nadzienie do gołąbków, dania z patelni i z piekarnika. Jednak można też przygotować z niego przysmaki z rusztu. Jednym z nich są proste szaszłyki. Spróbujcie ich raz, a nie pożałujecie.
Jakie mięso jest najlepsze na grillowane szaszłyki?
Na grillowane szaszłyki najlepiej jest wybrać aromatyczne mięso, o wyrazistym smaku. Powinno zawierać nieco tłuszczu, dzięki czemu gotowe szaszłyki będą soczyste. Dobrze sprawdzą się tu: wołowina, jagnięcina oraz wieprzowina. Można też zastosować mieszankę mięs. Dobrze harmonizują ze sobą wołowina i wieprzowina oraz wołowina i jagnięcina. Warto też dodać do masy cebulę i czosnek, które wzmocnią smak mięsa i nieco rozluźnią jego strukturę. Masę na szaszłyki dobrze jest przyprawić wyrazistymi przyprawami. Mogą to być, np.: kmin rzymski, kolendra, imbir, papryka ostra i słodka.
Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego?
Nasze szaszłyki zrobimy z mielonej wołowiny. Najlepiej wybrać w sklepie kawałek np. antrykotu czy rostbefu i poprosić o jego zmielenie. Wtedy będziecie mieć pewność, że grillujecie odpowiednie, czyste mięso.
Przepis: Grillowane szaszłyki z mielonego mięsa
Grillowane szaszłyki z mielonej wołowiny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- duża szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Doprawianie masyCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mielonego mięsa razem z przyprawami. Dokładnie wyrób masę.
- Przygotowanie szaszłykówMięsną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj podłużną kiełbaskę, nadziej ją na patyczek do szaszłyków, lekko dociśnij do patyczka.
- Grillowanie szaszłykówSzaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Piecz ok. 10 minut, co jakiś czas obracając, by mięso równomiernie się upiekło.
Wskazówka: Do masy na szaszłyki można też dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry.
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego – kilka wskazówek
W czasie grillowania szaszłyki trzeba regularnie obracać, dzięki czemu równomiernie się upieką. Jednak to nie jedyne o czym trzeba pamiętać, przygotowując szaszłyki z rusztu.
- Jeśli masa na szaszłyki jest mało zwarta, warto dodać do niej jajko. Pod wpływem wysokiej temperatury zetnie się i złączy kawałeczki mięsa.
- Przed nadzianiem porcji mięsa na drewnianą szpadkę, warto namoczyć ją w wodzie, a potem posmarować olejem. Namoczenie zapobiegnie przypaleniu patyczków na ruszcie, zaś olej ułatwi zsunięcie upieczonego mięsa.
- Po nadzianiu uformowanych szaszłyków na patyczki, mięso warto dobrze docisnąć. Dzięki temu nie będzie się zsuwać i nie spadnie w czasie pieczenia.
- Mięsne szaszłyki najlepiej jest piec na średnio rozgrzanym grillu. Warto je więc ułożyć z boku, a nie na środku rusztu. W ten sposób będą upieczone nie tylko na zewnątrz, ale też i w środku.
- Do grillowanych szaszłyków z mielonego mięsa najlepiej podać świeże warzywa i sos tzatziki. Całość można też podać w chlebkach pita.