Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik
Z surowych lub podgotowanych ziemniaków można wyczarować wiele pysznych dań. Ja często sięgam po przepisy na różne zapiekanki, bo łatwo się je robi, a ich skład można dobrać pod własne upodobania. Tym razem zachęcam do wypróbowania pora zapiekanego z ziemniakami. To jedna z ulubionych potraw moich bliskich. Połączenie ziemniaków z podsmażonymi na maśle porami oraz żółtym serem gwarantuje kulinarny sukces. Sprawdź, jak przygotować szybką i bardzo smaczną zapiekankę z pora oraz ziemniaków.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z porem?
Por zapiekany z ziemniakami to proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy ugotować ziemniaki oraz przygotować farsz do zapiekanki, a następnie ułożyć składniki w naczyniu do zapiekania, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
Do farszu możesz dodać zarówno białą, jak i zieloną część pora. Najlepsze do zapiekania są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, które nie rozpadają się w czasie gotowania i pieczenia. Do zapiekanki wybierz ziemniaki o podobnej wielkości i ugotuj je w całości. Nie musisz gotować ziemniaków w mundurkach, ale kontroluj stopień ich miękkości – w przypadku średniej wielkości ziemniaków zeszłorocznych wystarczy 10 minut gotowania. Młode ziemniaki nie wymagają obierania – wystarczy starannie je wyszorować, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki.
Por zapiekany z ziemniakami doskonale smakuje z dodatkiem sosu z mleka i słodkiej śmietanki oraz sosu na bazie śmietanki i jajek. Zapiekanka z pora i ziemniaków oraz sosu z dodatkiem jajek jest bardziej sycąca i można nią zastąpić dwudaniowy obiad. Idealnym dodatkiem do zapiekanki z porów i ziemniaków jest także sos beszamelowy, który możesz przygotować z 500 ml mleka, 3 łyżek mąki pszennej, 100 g masła oraz soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z porem
Połączenie w zapiekance ziemniaków i pora z delikatnym sosem i żółtym serem smakuje wyjątkowo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 590 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie pory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Na sos:
- 175 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
- 150 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ziemniakówZeszłoroczne ziemniaki obierz i podgotuj w osolonej wodzie. Jeżeli chcesz upiec pora z młodymi ziemniakami, to starannie je umyj i wyszoruj za pomocą miękkiej szczoteczki lub szorstkiej strony nowej gąbki kuchennej. Młode ziemniaki również podgotuj w osolonej wodzie. Czas gotowania młodych i zeszłorocznych ziemniaków skraca zalanie warzyw gorącą wodą. Podgotowane ziemniaki odcedź i odsącz na sitku lub durszlaku z nadmiaru wody. Gdy ziemniaki przestygną, pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.
- Przygotowanie farszuPory przekrój na pół, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w półplasterki o grubości około 5 mm. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Dodaj pory i smaż około 5 minut, często mieszając. Do podsmażonych porów dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce wymieszaj śmietankę kremówkę z mlekiem oraz połową startego żółtego sera. Zamiast mleka możesz dodać warzywny lub mięsny bulion. Dodaj do sosu pieprz ziołowy oraz rozmaryn i wymieszaj. Możesz również doprawić sos do smaku solą. Jeżeli chcesz przygotować sos z jajkami, to zmniejsz ilość mleka do 125 ml, dodaj 2-3 średnie jajka i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. Sos beszamelowy przygotujesz z jasnej zasmażki, do której wystarczy dodać lekko ciepłe mleko i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy sos dopraw do smaku solą, białym lub czarnym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
- Łączenie składnikówPrzygotuj formę do zapiekania i wysmaruj jej dno oraz brzegi pozostałym klarowanym masłem. Układaj warstwami pokrojone na plasterki ziemniaki i pory. Każdą warstwę porów polej przygotowanym sosem. Na wierzchu zapiekanki powinny znajdować się ziemniaki. Możesz wierzch zapiekanki od razu posypać resztą żółtego sera lub dodać ser na 10-15 minut przed końcem pieczenia. Jeżeli dodasz ser od razu, to może mocno się przypiec.
- PieczenieWstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 40 minut – do miękkości warzyw.
Wskazówka: przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu np. paprykę, marchewkę lub szpinak oraz doprawiając potrawę ulubionymi ziołami i przyprawami. Ze smakiem porów oraz ziemniaków doskonale komponują się m.in. biały pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, tymianek, majeranek i oregano.
Z czym podawać por zapiekany z ziemniakami?
Por zapiekany z ziemniakami to samodzielne danie lub dodatek, który możesz podać do wielu dań, np. do pieczonych i duszonych mięs oraz ryb.