Ta owocowa kaszka to śniadanie idealne. Tylko 10 minut roboty
Sezonowe owoce warto wykorzystywać każdego dnia. Na przykład po to, aby zrobić proste, ale niebanalne śniadanie. Kaszka z owocami sezonowymi to coś dla fanów zdrowych śniadań na słodko. Syci na długi i smakuje jak deser.
Jak zrobić kaszkę z owocami?
Oczywiście można zrobić kaszkę i dorzucić do niej owoce. Nasza propozycja to jednak coś innego: zmiksuj kaszkę z owocami, aby uzyskać kremowy, owocowy mus. To danie doskonałe na rozpoczęcie dnia. Warto pamiętać, że kasza manna to nie tylko porządna dawka energii na kolejne godziny, ale też cenne witaminy z grupy B, czy niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jod oraz żelazo, potas i magnez.
Zamiast mleka krowiego, możesz do zrobienia kaszki z owocami wykorzystać dowolny napój roślinny. Może to być np. mleko owsiane albo migdałowe.
Przepis: Kasza manna z truskawkami i malinami
Lekkie i pożywne śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 5 truskawek
- 10 malin
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, dorzuć owoce, miód i zmiksuj na gładko.
Gotową kaszkę udekoruj świeżymi owocami. Kaszkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno (po schłodzeniu powinna stężeć). Możesz ją śmiało przełożyć do słoiczków i zabrać jako przekąskę do pracy. Jako dodatek będą tu również pasowały orzechy czy migdały (np. uprażone na patelni płatki migdałowe).
Inne warianty kaszki z owocami
Truskawki i maliny nie są jedynymi owocami, które możesz wykorzystać do zrobienia kaszy. Możesz mieszać różne owoce, albo postawić na jeden rodzaj. Z kaszą manną możesz miksować między innymi jagody, borówki, morele, brzoskwinie, dojrzałe gruszki, ale też banany czy np. dojrzałe mango.
Kaszę z owocami możesz też przygotować w foremce – kiedy stężeje, po wyjęciu będzie wyglądać niczym owocowe ciasto na zimno. Wówczas jednak warto dodać do mleka nieco więcej kaszy. Taką wersję można potem polać słodkim sosem owocowym albo polewą czekoladową, udekorować owocami oraz świeżą miętą.