Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem. To mój prosty przepis na obiad dla całej rodziny
Danie jednogarnkowe to wspaniały wynalazek. Wystarczy wrzucić do garnka kilka składników w odpowiedniej kolejności, by po ugotowaniu otrzymać w zasadzie pełne danie obiadowe. Do jego przygotowania można użyć przeróżnych składników: mięsa, warzyw, warzyw strączkowych, owoców, kasz, klusek. Dzięki temu powstaje kompozycja, którą bez problemu można się nasycić. Taki obiad z jednego naczynia jest doskonałym rozwiązaniem na każdą porę roku. Dziś proponujemy wam lekką potrawę jednogarnkową na bazie kurczaka. W połączeniu z warzywami zamienia się w pyszną kompozycję.
Najlepsze pomysły na dania jednogarnkowe
Pomysłów na dania jednogarnkowe jest naprawdę dużo. Jednym z przykładów jestgulasz, czyli mięso duszone z dodatkiem warzyw korzeniowych i ziemniaków. Można też do niego dorzucić kluseczki typu zacierki, a danie stanie się jeszcze bardziej pożywne. Bardzo smaczne są też dania jednogarnkowe na bazie warzyw strączkowych. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku, która ma dodatek wędlin i sosu pomidorowego, dzięki czemu jest smaczna i sycąca. Pyszne danie jednogarnkowe można też wyczarować z ciecierzycy czy soczewicy. Dodatek wędlin czy mięs nie jest tu konieczny, bo same te warzywa zawierają dużo białka. A gdy połączy się je z innymi warzywami i przyprawami, zamienią się w smaczne danie obiadowe.
Przepis na danie jednogarnkowe z kurczakiem
Użycie kurczaka do przygotowania dania jednogarnkowego jest bardzo dobrym pomysłem. Mięso to jest bowiem chude, wartościowe, łatwo dostępne i tanie. Można tu wykorzystać mięso z udźca czy piesi kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się kawałki kurczaka z kością, np. udka.
Przepis: Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Udka kurczaka duszone z warzywami w sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ud kurczaka lub mięsa z ud kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego albo gorącej wody
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPorcje kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz (młode możesz tylko wyszorować i opłukać), pokrój w cząstki.
- Podsmażanie składnikówW garnku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj masło i pozostałe warzywa i chwilę je przesmaż. Oprósz papryką, smaż pół minuty.
- Duszenie składnikówDo warzyw dodaj obsmażone mięso, listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Całość zalej gorącym bulionem. Zagotuj, duś na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.
Co jeszcze można dodać do dania jednogarnkowego z kurczakiem?
Jeśli chcecie, by danie jednogarnkowe z kurczakiem miało bardziej wyrazisty smak, możecie dodać do niego pomidory. Mogą to być pomidory świeże, z puszki lub w formie przecieru albo koncentratu pomidorowego. Dodatek ten świetnie zakwasi potrawę i nada jej apetycznego koloru. Dobrym pomysłem jest też dodatek do tej potrawy innych warzyw, np.: fasolki szparagowej, papryki czy cukinii. Tę potrawę warto też wzbogacić w orientalne przyprawy, takie jak: kumin, kolendra, kurkuma, anyż, kardamon, imbir. Dzięki temu potrawa zyska niepowtarzalny smak.