Moje spaghetti bolognese smakuje, jak z włoskiej restauracji. Dzieci ciągle o nie proszą
Spaghetti bolognese to doskonałe danie z wykorzystaniem mielonego mięsa. Robi się je dość szybko, można doprawić według swojego gustu i podać na obiad lub kolację. Moje dzieciaki za nim przepadają, ale nie tylko one, bo ja i mąż też zawsze zjemy ten makaron ze smakiem. Jest pożywny i prosty do przygotowania, za co bardzo go cenię.
Z jakiego mięsa zrobić sos bolognese?
Oryginalny sos bolognese (boloński) robi się z mięsa mielonego dwóch rodzajów – z wołowiny i wieprzowiny. Przy czym dodatek wieprzowiny jest zwykle nieduży, wynosi ok. 1/3. Wołowina nadaje potrawie smaku i aromatu, a wieprzowina odpowiedniej soczystości. Jednak sos boloński robi się też z mielonej wołowiny i wieprzowiny wymieszanych w proporcji 1:1, a nawet z samej wołowiny. Można też użyć mielonej cielęciny czy mięsa drobiowego, zwłaszcza jeśli przygotowuje się dietetyczną wersję tego dania.
Mięso najlepiej kupić w kawałkach i poprosić o jego zmielenie w sklepie. Wtedy będziecie mieć pewność, że nie zawiera ono żadnych zbędnych dodatków i że potrawa wyjdzie smaczna.
Jak zrobić spaghetti bolognese?
Podstawowymi składnikami sosu bolognese są: mielone mięso i pomidory. By sos był pełen smaku, przygotowanie potrawy należy rozpocząć od podsmażenia mięsa.
Przepis: Spaghetti bolognese
Makaron spaghetti podany z sosem z mielonego mięsa i pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml bulionu
- 4 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki mleka
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól, pieprz
- 300 g makaronu spaghetti
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj mielone mięso, przesmaż co jakiś czas mieszając. Smaż, aż mięso lekko się zrumieni. Wtedy dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, całość chwilę przesmaż.
- Duszenie sosuNa patelnię wlej wino i gotuj całość, aż wino prawie odparuje. Wtedy dodaj do mięsa bulion i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, a także trochę soli, pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii. Mięso duś na niedużym ogniu ok. 40 minut. Dodaj mleko i gotuj jeszcze 20-30 minut. Dopraw do smaku.
- Podawanie daniaMakaron ugotuj w osolonym wrzątku, by był półmiękki. Odcedź go, dodaj do sosu, wymieszaj. Podgrzewaj 1-2 minuty, często mieszając. Potrawę rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem.
Wskazówka: Do podsmażanego mięsa można też dodać trochę startej marchewki i pokrojoną łodygę selera naciowego.
Jak podać spaghetti bolognese?
Spaghetti bolognese można podać na dwa sposoby. Oryginalny, włoski przewiduje dodanie ugotowanego makaronu do gotowego sosu, a potem wymieszanie i podgrzanie całości. Dzięki temu makaron doskonale przenika sosem i całe danie smakuje doskonale. Bardziej elegancki sposób podania spaghetti bolognese polega na wyłożeniu porcji sosu na porcję ugotowanego makaronu. W obydwu wersjach danie posypuje się startym parmezanem lub wiórkami tego sera. Potrawę na talerzu można też ozdobić listkami świeżej bazylii.