Biorę ciasto francuskie i sezonowe owoce. Te chrupiące poduszeczki robię w 10 minut
Lubię schrupać ciasteczko do kawy. Jednak najlepiej jak nie jest ono kupne, a takie domowej roboty, jeszcze ciepłe. Z tego powodu zawsze mam w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Z niego takie cuda można wyczarować w mniej niż pół godziny. Przygotowanie ciastek zajmuje zwykle 10-15 minut, kolejny kwadrans jest potrzebny na ich upieczenie. To naprawdę krótki czas oczekiwania, jak na taki chrupiący i aromatyczny przysmak.
Przepis na poduszeczki z ciasta francuskiego
Ciasteczka-poduszeczki można zrobić wyłącznie z dwóch składników, czyli z ciasta francuskiego i owoców. Teraz warto sięgnąć po truskawki, na które jest właśnie sezon. Ich słodko-kwaskowy smak doskonale komponuje się z ciastem francuskim. Jeśli trafią się wam niezbyt słodkie owoce, możecie po pokrojeniu posypać je cukrem. Warto też sięgnąć po białko, które doskonale zlepi warstwy ciasta i zapobiegnie wyciekaniu soczystego farszu.
Przepis: Poduszeczki z truskawkami
Ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane truskawkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g truskawek
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 1 białko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówPiekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza. Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj. Pokrój je w plasterki, w razie potrzeby posyp cukrem.
- Formowanie ciastekCiasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń. Pokrój na 12 prostokątów. Na połowie każdego prostokąta połóż 2 pokrojone truskawki. Na drugiej połowie zrób 2-3 nacięcia. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, ciasto złóż na pół, brzegi lekko dociśnij widelcem.
- Pieczenie ciastekCiasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Inne nadzienia do poduszeczek z ciasta francuskiego
Jeśli chcecie, możecie wzbogacić owocowy farsz do poduszeczek. Wystarczy, że pokrojone owoce ułożycie na warstwie słodkiego twarożku lub budyniu śmietankowego albo waniliowego. Dobrym nadzieniem do poduszeczek będą też inne owoce, np. borówki, maliny, gruszki, śliwki, jabłka. Ciastka te możecie też nadziać: musem jabłkowym, dżemem, powidłami, konfiturą czy kawałkami czekolady.
Wypieki z ciasta francuskiego – kilka wskazówek
Przygotowanie wypieków z gotowego ciasta francuskiego nie jest trudne. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
- Ciasto francuskie musi być pieczone w odpowiednio wysokiej temperaturze. Zwykle jest to 200-220 stopni Celsjusza. Niższa temperatura spowoduje wytopienie się tłuszczu i sprawi, że ciasto nie uzyska charakterystycznej, listkowatej struktury i nie będzie wyrośnięte.
- Przed pieczeniem ciasto francuskie należy nieco ocieplić, by stało się bardziej elastyczne. Zwykle wystarczy mu pół godziny przebywania w temperaturze pokojowej. Dłuższe trzymanie ciasta francuskiego poza lodówką spowoduje, że stanie się ono kleiste i trudne do formowania.
- By zlepić dwie warstwy ciasta francuskiego, najlepiej posmarować je białkiem, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem. Pod wpływem temperatury jajko zetnie się i dobrze sklei ciasto, uniemożliwiając wypływanie farszu.
- Ciasto francuskie szybciej się zrumieni, jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmarujesz je żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem.