Te roladki z bakłażana zaskakują nadzieniem i efektownym wyglądem. Robię je z kilku tanich składników
Roladki z bakłażana, np. zapiekane z sosem pomidorowym, to doskonały dodatek do makaronu, ale można pójść o krok dalej i przygotować potrawę, która gwarantuje efekt WOW. Z niedrogich składników możesz bowiem wyczarować pyszne danie, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Polecam przepis na roladki z bakłażana nadziane makaronem, który został obtoczony w aromatycznym sosie pomidorowym.
Jak zrobić roladki z bakłażana nadziane makaronem?
Roladki z bakłażana z makaronem w środku zaskakują bogatym smakiem i nietypowym wyglądem. Charakteru potrawie dodaje aromatyczny ser np. camembert, który można ułożyć na wierzchu każdej roladki. Jeśli nie lubisz serów pleśniowych, to na roladki możesz położyć kawałki innego sera, np. mozzarelli.
Poniższy przepis uwzględnia użycie makaronu Bucatini, który jest nieco grubszy niż klasyczny makaron spaghetti i ma w środku dziurkę. Ten rodzaj makaronu trudno rozgotować, co sprawia, że idealnie nadaje się do zapiekania – ugotowany al dente, zachowuje odpowiednią konsystencję po kilkunastu minutach zapiekania, stawiając lekki opór podczas gryzienia. Warto pamiętać, że makaron makaronowi nierówny. Ja zawsze wybieram wysokiej jakości makarony, które nie raz uratowały mnie przed kulinarną katastrofą. Oczywiście możesz wykorzystać makaron spaghetti.
Makaron do roladek z bakłażana wymaga krótkiej „kąpieli” w pomidorowym sosie. Możesz przygotować sos z passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów. Żeby sos zyskał aksamitną konsystencję i oblepił makaron, warto go zmiksować i dodać kilka łyżek startego sera. Sos pomidorowy z poniższego przepisu ma łagodny smak. Jeżeli lubisz pikantne dania, to możesz dodać do niego ostrą paprykę w proszku lub świeżą papryczkę chili.
Przepis: Roladki z bakłażana nadziane makaronem
Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i nie wymaga wiele czasu, a smak i wygląd zachwycają, zachęcając do wzięcia niejednej dokładki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 407 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu Bucatini
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Na sos:
- 350 ml passaty pomidorowej
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- 2 łyżki parmezanu
- cukier
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- ser camembert lub mozzarella
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBakłażan umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 5 mm. Każdy plaster bakłażana oprósz z obu stron solą i pozostaw na około 30 minut. Gdy bakłażan puści wodę, starannie osusz go ręcznikiem papierowym. Solenie bakłażana ma na celu usunięcie charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ser parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mozzarellę lub camembert pokrój na grube plastry, a następnie w słupki.
- Przygotowanie sosuSos pomidorowy możesz zrobić na patelni lub w wąskim i szerokim garnku. Pamiętaj, że naczynie powinno być na tyle duże, aby pomieścić ugotowany makaron, który trzeba wymieszać z sosem. Na rozgrzanej oliwie lub oleju do smażenia zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić. Dodaj passatę pomidorową (opcjonalnie pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę świeże pomidory) i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć (nadmiar wody odparuje), dodaj oregano i bazylię. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron.
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Ugotowany makaron odcedź. W międzyczasie usmaż plastry bakłażana.
- Smażenie bakłażanaNa patelni rozgrzej oliwę i obsmaż plastry bakłażana z obu stron. Możesz użyć zwykłej patelni lub patelni grillowej (opcjonalnie grilla elektrycznego). Obsmażone plastry bakłażana odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przygotowanie nadzieniaGotowy sos dopraw do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksuj sos i dodaj starty na tarce parmezan (opcjonalnie inny ser) i wymieszaj. Do zmiksowanego sosu przełóż ugotowany al dente makaron i dokładnie wymieszaj. Gęsty sos powinien oblepić makaron.
- NadziewanieNa środku każdego plastra bakłażana połóż porcję makaronu. Nabieranie makaronu ułatwia korzystanie ze szczypiec. Zawiń rogi plastra bakłażana i zepnij wykałaczką. Gotowe roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdej roladce połóż kawałek sera camembert lub sera mozzarella.
- PieczenieWstaw roladki z bakłażana do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Z czym podawać roladki z bakłażana nadziane makaronem?
Roladki z bakłażana nadziane makaronem to samodzielne danie. Możesz przed podaniem skropić je odrobiną oliwy aromatyzowanej np. czosnkiem. Możesz również przygotować więcej sosu pomidorowego i polać nim potrawę przed podaniem.
Roladki z bakłażana nadziane makaronem w wersji ekspresowej
Do przygotowania potrawy możesz wykorzystać nie tylko domowy sos pomidorowy, ale także np. czerwone lub zielone pesto. Wystarczy dodać pesto do ciepłego makaronu i dokładnie wymieszać, a następnie zawinąć makaron w plastry bakłażana. W zależności od rodzaju pesto (np. pesto bazyliowe, pesto z rukoli, pesto z suszonych pomidorów) możesz zmieniać smak dania, dopasowując je do indywidualnych preferencji.