Pij to codziennie, a szybko zauważysz efekty. Wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie, dba o nerki i wątrobę

Dodano:
Napój z zielonej pietruszki Źródło: Shutterstock / New Africa
Natka pietruszki słynie z wielu prozdrowotnych właściwości i wysokich wartości odżywczych. Niepozorne, zielone listki są bogate m.in. w żelazo, witaminę C, kwas foliowy, potas, wapń i magnez. Sprawdź, jak przygotować zdrowy napar z pietruszki i kiedy warto go pić.

Natka pietruszki to znane od wielu wieków zioło, które w kuchni stosowane jest do przyprawiania i dekoracji potraw. W zielonych listkach pietruszki znajdują się liczne substancje odżywcze, dzięki którym można wzbogacić codzienną dietę m.in. w łatwo przyswajalne witaminy oraz minerały, a także zadbać o zdrowie. Napar z pietruszki ma przyjemny smak i polecany jest m.in. dla osób, które cierpią na schorzenia nerek. Stosowany w celach profilaktycznych, pomaga zadbać o odporność organizmu, przyspiesza redukcję masy ciała i wspomaga regenerację wątroby.

Napar z natki pietruszki na zimno czy na ciepło?

Napar z natki pietruszki można przygotować na ciepło i na zimno. Idealne dodatki do odżywczego naparu to m.in. cytryna, miód i imbir. Warto podkreślić, że obróbka termiczna natki pietruszki obniża jej wartości odżywcze, przyczyniając się do rozpadu m.in. cennej witaminy C. Chcąc wzbogacić codzienną dietę w witaminy, warto pić napar z pietruszki, który nie jest zalewany gorącą wodą.

Tradycyjna herbatka z natki pietruszki wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, łagodząc m.in. dolegliwości trawienne i usprawniając prace układu pokarmowego. Warto ją pić w celu pobudzenia wydzielania śliny i soków trawiennych.

„Napar” z natki pietruszki, który przygotowywany jest na bazie chłodnej wody, zawiera więcej cennych związków odżywczych, które są niezbędne do przebiegu reakcji biologicznych. Warto pić go na czczo w celu usprawnienia przebiegu procesów przemiany materii oraz przed posiłkami w celu wzbogacenia diety w witaminę C, żelazo i foliany, a także zwiększenia przyswajalności związków odżywczych z pożywienia.

Jak zrobić ciepły napar z natki pietruszki?

Żeby zrobić herbatkę z natki pietruszki, potrzebujesz kilka gałązek umytej natki pietruszki i 125 ml gorącej wody. Umytą natkę pietruszki włóż do filiżanki i zalej gorącą wodą. Po 5 minutach zaparzania (pod przykryciem) herbatka z natki pietruszki jest gotowa do spożycia. Smak ciepłego naparu z natki pietruszki możesz wzbogacić, dodając do niego miód i plasterek cytryny. Jeżeli chcesz zachować wartości odżywcze miodu, to dodaj go, gdy napar będzie letni – temperatura powyżej 40 stopni Celsjusza sprawia, że miód traci cenne właściwości prozdrowotne.

Letni napar z natki pietruszki możesz stosować nie tylko doustnie, ale także do płukania ust.

Ciekawostka: napar z pietruszki możesz również stosować na skórę. Domowy tonik z pietruszki, który przywraca skórze blask oraz redukuje niedoskonałości i przebarwienia przygotujesz, zalewając 6-8 łyżek posiekanej natki pietruszki (nie musisz usuwać ogonków) 150 ml gorącej wody. Napar odstaw do zaparzenia na 15 minut (pod przykryciem), a następnie przecedź przez sitko, przelej do małej buteleczki i przechowuj w lodówce przez 4-5 dni. Stosuj tonik z pietruszki rano i wieczorem na oczyszczoną skórę twarzy.

Jak zrobić bogaty w składniki odżywcze napój z natki pietruszki?

Zalanie natki pietruszki chłodną wodą oraz pozostawienie napoju do naciągnięcia na minimum 12 godzin pozwala uniknąć strat cennych witamin.

Przepis: Napój z natki pietruszki

Żeby przygotować odżywczy napój z natki pietruszki, potrzebujesz niewiele.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 750 ml przegotowanej wody
  • 1 cytryn
  • 1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówWodę zagotuj i pozostaw do ostudzenia. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i porwij na mniejsze kawałki. Nie musisz obrywać listków z ogonków. Cytrynę starannie wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Połączenie składnikówPrzełóż składniki napoju do dzbanka lub słoika, zalej letnią wodą i wymieszaj. Możesz również dodać 1-2 łyżki miodu.
  3. ChłodzenieWstaw napój do lodówki. Po upływie 12 godzin wymieszaj zawartość dzbanka i pij małymi porcjami na czczo i pomiędzy posiłkami.

Do napoju z natki pietruszki możesz również dodać starty na tarce korzeń imbiru oraz szczyptę cynamonu lub kurkumy.

Kto nie powinien spożywać naparu z natki pietruszki?

Napar z natki pietruszki, spożywany z umiarem, nie zagraża zdrowiu. Warto jednak pamiętać, że napary ziołowe nie powinny być spożywane bez konsultacji z lekarzem przez osoby przewlekle chore i przyjmujące farmaceutyki, a także kobiety ciężarne.

Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości natki pietruszki

Zarówno listki pietruszki korzeniowej, jak i pietruszki naciowej mają bardzo wysokie wartości odżywcze. Średni pęczek natki pietruszki, który waży około 40-50 g, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C.

W 100 g świeżej natki pietruszki znajdują się m.in.:

  • 177,7 mg witaminy C,
  • 695 mg potasu,
  • 193 mg wapnia,
  • 69 mg magnezu,
  • 5,3 mg żelaza,
  • 170 µg folianów.

Natka pietruszki jest również bogata w beta-karoten (5,4 mg/100 g) oraz błonnik pokarmowy (4,2 g/100 g).

Spożywanie natki pietruszki polecane jest m.in. dla osób cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego oraz osób cierpiących na choroby nerek i pęcherza moczowego – pietruszka działa moczopędnie, zapobiegając zaleganiu moczu w pęcherzu i namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów, wspomaga oczyszczanie nerek m.in. z gromadzących się w nich złogów, redukuje obrzęki i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Co więcej, natka pietruszki zwiększa wchłanianie żelaza z diety, wspomaga oczyszczanie i regenerację wątroby, poprawia odporność, usprawnia procesy detoksykacyjne organizmu oraz przyśpiesza metabolizm. Dzięki regularnemu spożywaniu natki pietruszki można przyśpieszyć efekty odchudzania, poprawić działanie układu trawiennego oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób – potas i magnez chronią m.in. przed chorobami układu nerwowego i są niezbędne do prawidłowej pracy serca, a beta-karoten wspomaga zdrowie narządu wzroku.

Zastosowanie zielonej pietruszki w kuchni

Świeża natka pietruszki to idealny dodatek m.in. do zup, sosów, dań z mięsem, rybami i owocami morza, sałatek, zapiekanek oraz owocowych i owocowo-warzywnych koktajli. Natka pietruszki wpływa na walory smakowe potraw, a także pomaga m.in. redukować związane ze spożywaniem niektórych posiłków dolegliwości trawienne i nieprzyjemny zapach z ust, który pojawia się po spożyciu czosnku oraz cebuli.

Najlepiej dodawać natkę pietruszki do dań serwowanych na ciepło tuż przed podaniem. Gotowanie natki pietruszki sprawia, że traci ona walory smakowe oraz cenne witaminy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...