Owsianka z kawą zbożową smakuje jak najlepszy deser. Słodkie śniadanie idealne

Dodano:
Owsianka z kawą zbożową Źródło: Shutterstock / homydesign
Owsianka z kawą zbożową to pomysł na słodkie, ale jednocześnie zdrowe śniadanie. Zrobienie tego dania zajmie ci nie więcej niż kwadrans.

Owsiankę można zrobić na wiele sposobów, ale naszym zdaniem pomysł na owsiankę z kawę zbożową należy umieścić w czołówce najlepszych śniadaniowych przepisów. Jeśli lubisz zjeść rano słodkie i pożywne śniadanie, ta owsianka jest dla ciebie.

Jak zrobić owsiankę z kawą zbożową?

To owsianka, którą najlepiej podać na ciepło, a robi się ją błyskawicznie, bo samo gotowanie trwa ok. 5-10 minut. Słodyczy owsiance dodaje dojrzały banan oraz wiórki kokosowe. Jeśli lubisz bardzo słodkie dania, dodaj do przepisu odrobinę cukru, ksylitolu albo stewii, jednak naszym zdaniem i bez tego jest wystarczająco słodka.

Całości dopełniają kaloryczne, ale zdrowe dodatki: to migdały oraz masło orzechowe. Świeży i soczysty akcent to z kolei maliny, ale możesz je zastąpić innymi owocami: bananem, borówkami, brzoskwiniami lub wiśniami. Do owsianki będą także pasowały owocowe sosy czy konfitury. Można także posypać gotowe danie wiórkami gorzkiej czekolady, albo wręcz rozpuścić w mleku 1-2 kostki czekolady.

Do owsianki możesz dodać także zwykłą kawę, albo wymieszać ją pół na pół ze zbożową. Krowie mleko można zastąpić roślinnym odpowiednikiem, w tym przypadku idealnie będą się do tego nadawały roślinne mleka migdałowe, owsiane i kokosowe.

Przepis: Owsianka z kawą zbożową

Zdrowe śniadanie na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
572

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 8 świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owsiankiMleko zagotuj z płatkami i połową wiórków kokosowych. Dodaj rozgniecionego banana, kawę i gotuj, aż płatki będą miękkie. Migdały posiekaj i upraż na suchej patelni.
  2. Serwowanie owsiankiOwsiankę przełóż do miski, dodaj masło orzechowe, posyp migdałami, wiórkami, na wierchu ułóż świeże maliny.

Owsianka z kawą zbożową może być deserem, ale też słodką przekąską w ciągu dnia. Można ją zrobić w słoik i zabrać do pracy albo zjeść na podwieczorek. To także świetna przekąska na uzupełnienie energii po treningu. Owsianka z kawą zbożową dobrze smakuje także podana na zimno.

Owsiankę możesz także zrobić w wersji nocnej. Wówczas wymieszaj mleko z płatkami i odstaw wszystko do lodówki na noc. W takim wydaniu płatki owsiane nabiorą wyjątkowej kremowości. Rano wystarczy owsiankę podgrzać z pozostałymi składnikami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...