Podduszam mięso i dodaję suchy makaron. Lasagne z patelni to pomysł na pyszny, szybki obiad
Lasagne to bardzo smaczna potrawa kuchni włoskiej. Lubię ją jeść, lecz nie przepadam jej przyrządzać. Muszę bowiem oddzielnie przygotować farsz i sos beszamelowy, podgotować makaron, a potem całość przekładać w naczyniu do zapiekania. Za dużo brudzenia i za dużo pracy. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, jak podobne w smaku danie przyrządzić w jednym naczyniu. Użyłam do tego celu patelni, a danie było zaskakująco smaczne.
Czy trzeba podgotowywać makaron do lasagne?
Podgotowywanie makaronu do lasagne teoretycznie nie jest konieczne. Płaty suchego ciasta powinny bowiem ugotować się w sosie, którym się je przekłada. Jednak parę razy zdarzyło mi się, że makaron po zapieczeniu lasagne był nadal suchy i twardy. Trudno bowiem tak dopasować ilość i gęstość sosu, by makaron zdołał się ugotować i po wchłonięciu potrzebnej ilości wody, sos miał odpowiednią gęstość. Dlatego ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu do lasagne. Gotuję je do czasu, aż staną się elastyczne, a potem odcedzam je i zalewam zimną wodą. Po osączeniu, przekładam nimi warstwy farszu. Cała operacja jest niestety dosyć pracochłonna, dlatego nie przygotowuję lasagne zbyt często.
Jak zrobić lasagne z patelni?
Przygotowanie lasagne z patelni trzeba zacząć od przyrządzenia sosu. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie, należy dodać suchy makaron i gotować całość na niedużym ogniu mniej więcej tyle czasu, ile zaleca producent makaronu na opakowaniu. Ja do lasagne z patelni nie używam płatów ciasta, a makaronu w postaci szerokich wstążek. Całość łatwiej jest bowiem mieszać.
Przepis: Lasagne z patelni
Makaron z sosem bolońskim przyrządzony na patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 660 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu lub gorącej wody
- 200 g makaronu wstążki
- bazylia
- kminek
- sól, pieprz
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj mieloną wołowinę, przesmaż, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Mięso oprósz solą i pieprzem, dodaj wino, gotuj na średnim ogniu, aż odparuje. Dodaj trochę bazylii i kminku oraz gorący bulion i przecier pomidorowy. Mięso duś na niedużym ogniu, aż będzie miękkie.
- Dodawanie makaronu i mozzarelliSos mięsny dopraw do smaku, dodaj do niego suchy makaron, wymieszaj i gotuj, aż makaron będzie półmiękki. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, a makaron będzie nadal twardawy, wlej na patelnię odrobinę gorącej wody. Gdy makaron będzie już prawie dobry, na wierzchu potrawy połóż plasterki mozzarelli. Patelnię przykryj i trzymaj całość 2-3 minuty na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
Inna wersja lasagne z patelni
Lasagne z patelni możesz zrobić nie tylko z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Doskonale smakuje też w wersji ze szpinakiem i sosem śmietanowym. W tym celu musisz najpierw podsmażyć cebulę, przesmażyć ją ze szpinakiem i czosnkiem. Potem całość zalać śmietanką, dodać suchy makaron i gotować na niedużym ogniu, aż makaron będzie odpowiednio miękki. Do sosu możesz też dodać trochę twarogu, by zagęścić farsz.