To ekspresowe danie z mięsa mielonego robię na patelni. Pasuje do wielu dodatków

Dodano:
Danie z patelni z mięsem mielonym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Zamiast robić z mięsa mielonego kotlety, przygotuj z niego szybkie danie z patelni. Gdy dorzucisz trochę warzyw, powstanie pyszna, kolorowa kompozycja, którą możesz podać z ulubionym dodatkiem.

Wszechstronność mięsa mielonego jest naprawdę duża. Można z niego zrobić kotlety mielone, pulpety, klopsiki, czy farsze. Dziś proponujemy wam jednak szybkie danie z patelni. Jest smaczne, proste i możesz dodać do niego swoje ulubione warzywa. Dużą zaletą tego dania jest fakt, że równie dobrze smakuje podane z ryżem, jak i ziemniakami czy makaronem.

Jakie mięso mielone jest najlepsze na danie z patelni?

Danie z patelni można zrobić z każdego rodzaju mielonego mięsa. Jednak warto tu postawić na dość chude, aromatyczne mięso, jakim jest wołowina. Dobrze też spisze się delikatne, mielone mięso drobiowe. Danie i tak wyjdzie soczyste, bo mięso jest duszone w sosie z dodatkiem warzyw. Wieprzowina może być tu trochę za tłusta i łatwo może się wytapiać z niej tłuszcz. Jednak odpowiednio doprawiona, może wyjść naprawdę smaczna.

Przepis na ekspresowe danie z mięsa mielonego

Przygotowanie tego dania zaczynamy od podsmażenia cebuli. Jest ona ważnym składnikiem tej potrawy, bo dodaje przyjemnego aromatu.

Przepis: Ekspresowe danie z mięsa mielonego

Mięso mielone duszone na patelni z warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • kminek
  • mielona papryka słodka i ostra
  • cynamon
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na patelni z olejem. Dodaj mielone mięso, podsmaż mieszając. Dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmaż.
  2. Duszenie mięsa i warzywMięso podlej gorącą wodą, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano, duś na małym ogniu ok. 10 minut. Na patelnię dorzuć pokrojone w kostkę papryki i cukinię, a także koncentrat pomidorowy i po szczypcie przypraw. Zamieszaj, duś, aż warzywa będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku

Co jeszcze warto dorzucić do mięsa mielonego z patelni?

Oprócz cebuli, papryki w różnych kolorach i cukinii, do tej potrawy dobrze też nadają się inne warzywa. Możesz dorzucić także fasolkę szparagową, czerwoną fasolę z puszki (powstanie danie niczym meksykańskie chilli con carne), oliwki, suszone pomidory czy pomidory świeże. Do sosu można też dodać trochę śmietany, a także aromatyczne zioła i przyprawy, np. kminek, cynamon, rozmaryn lub tymianek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...