To ekspresowe danie z mięsa mielonego robię na patelni. Pasuje do wielu dodatków
Wszechstronność mięsa mielonego jest naprawdę duża. Można z niego zrobić kotlety mielone, pulpety, klopsiki, czy farsze. Dziś proponujemy wam jednak szybkie danie z patelni. Jest smaczne, proste i możesz dodać do niego swoje ulubione warzywa. Dużą zaletą tego dania jest fakt, że równie dobrze smakuje podane z ryżem, jak i ziemniakami czy makaronem.
Jakie mięso mielone jest najlepsze na danie z patelni?
Danie z patelni można zrobić z każdego rodzaju mielonego mięsa. Jednak warto tu postawić na dość chude, aromatyczne mięso, jakim jest wołowina. Dobrze też spisze się delikatne, mielone mięso drobiowe. Danie i tak wyjdzie soczyste, bo mięso jest duszone w sosie z dodatkiem warzyw. Wieprzowina może być tu trochę za tłusta i łatwo może się wytapiać z niej tłuszcz. Jednak odpowiednio doprawiona, może wyjść naprawdę smaczna.
Przepis na ekspresowe danie z mięsa mielonego
Przygotowanie tego dania zaczynamy od podsmażenia cebuli. Jest ona ważnym składnikiem tej potrawy, bo dodaje przyjemnego aromatu.
Przepis: Ekspresowe danie z mięsa mielonego
Mięso mielone duszone na patelni z warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- kminek
- mielona papryka słodka i ostra
- cynamon
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na patelni z olejem. Dodaj mielone mięso, podsmaż mieszając. Dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmaż.
- Duszenie mięsa i warzywMięso podlej gorącą wodą, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano, duś na małym ogniu ok. 10 minut. Na patelnię dorzuć pokrojone w kostkę papryki i cukinię, a także koncentrat pomidorowy i po szczypcie przypraw. Zamieszaj, duś, aż warzywa będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku
Co jeszcze warto dorzucić do mięsa mielonego z patelni?
Oprócz cebuli, papryki w różnych kolorach i cukinii, do tej potrawy dobrze też nadają się inne warzywa. Możesz dorzucić także fasolkę szparagową, czerwoną fasolę z puszki (powstanie danie niczym meksykańskie chilli con carne), oliwki, suszone pomidory czy pomidory świeże. Do sosu można też dodać trochę śmietany, a także aromatyczne zioła i przyprawy, np. kminek, cynamon, rozmaryn lub tymianek.