Moczę chleb i kładę na patelnię. To mój pomysł na awaryjne śniadanie, gdy w lodówce pustki
Nie jest sztuką zrobić zakupy pod potrawę i przyrządzić z nich coś smacznego. Sztuką jest zrobić coś z niczego. Ja taką magią wykazuję się raz na jakiś czas, gdy nie chce mi się wyjść na zakupy. I muszę przyznać, że efekt jest bardzo smaczny. Zresztą tosty z patelni, czyli tzw. francuskie, smakują całej mojej rodzinie, bo lubimy śniadania na słodko.
Z jakiego pieczywa można zrobić tosty francuskie?
Tosty francuskie robi się zwykle z pszennego pieczywa tostowego. Jednak to nie jedyna możliwość. Na tosty francuskie nadaje się tak naprawdę każde pieczywo pszenne o dość zwartej strukturze. Można tu więc też wykorzystać bagietkę, chałkę, chleb pszenny czy chleb z ziarnami. Wszystko tak naprawdę zależy od waszych preferencji i od tego, jaki efekt chcecie uzyskać. Na tosty francuskie doskonale nadaje się lekko czerstwe pieczywo. Mniej się rozpada, a przy okazji nic się nie marnuje.
Jak zrobić tosty francuskie?
Ja zwykle na śniadanie robię najprostsze tosty francuskie. Maczam wtedy pieczywo w mieszance, smażę na maśle i podaję ze słodkimi dodatkami.
Przepis: Tosty francuskie
Kromki chleba maczane w masie jajeczno-mlecznej, smażone na maśle
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy jajecznejJajka rozkłócić widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj je z mlekiem, cukrem i odrobiną cynamonu.
- Smażenie tostówKromki chleba zanurzaj w przygotowanej masie i od razu kładź na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać tosty francuskie?
Tosty francuskie można podać na słodko lub wytrawnie. Jeśli robisz je w słodkiej wersji, do masy jajeczno-mlecznej możesz dodać trochę cukru, cukru wanilinowego czy cynamonu. Takie usmażone tosty doskonale smakują podane np. z miodem, syropem klonowym, dżemem czy konfiturą, a także ze świeżymi owocami, np. pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Jednak tosty francuskie można też przygotować w wersji wytrawnej. Wtedy do masy jajecznej można dodać trochę soli i pieprzu, a także innych ulubionych przypraw i ziół, np. ostrą paprykę, tymianek. Wytrawne tosty warto zrobić z dwóch warstw pieczywa, pomiędzy które można włożyć np.: plastry sera i szynki, trochę podduszonego szpinaku i sera feta, plastry wędzonego łososia i serek kanapkowy. Po przełożeniu tosty macza się w masie jajecznej i smaży na patelni.