Te chrupiące krążki robię z kilku tanich składników. Amerykańska przekąska jest u mnie hitem
Smażone krążki z cebuli (ang. onion rings) to smaczna przekąska, którą często podaję m.in. do dań z grilla oraz domowych burgerów. Całą górę cebulowych krążków można usmażyć w mniej niż godzinę, a ich smak jest o niebo lepszy niż dostępnych w sklepach produktów mrożonych. Niektórych ucieszy też informacja, że krążki z cebuli można również przygotować bez tłuszczu, piekąc je w piekarniku.
Smażenie cebulowych krążków może zająć nieco czasu, ale smak przekąski wynagradza trud włożony w jej przygotowanie. Sprawdź, jak zrobić tę tradycyjną amerykańską przekąskę.
Jak zrobić krążki z cebuli?
Żeby krążki cebulowe były wyraziste w smaku i chrupiące, cebula powinna być świeża i jędrna. Najlepiej użyć zwykłej cebuli żółtej o wyrazistym smaku lub cebuli białej, która zawiera dużo cukru i po usmażeniu zachwyca wyjątkową chrupkością.
Do panierowania cebuli używane jest gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem różnych przypraw i ziół, dzięki którym można dopasować smak przekąski do indywidualnych preferencji smakowych. Doskonale smakują zarówno łagodne krążki z cebuli o ziołowym aromacie, jak i pikantne krążki cebulowe z dodatkiem ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Bardzo ważne jest dodanie do ciasta naleśnikowego jednego składnika, dzięki któremu panierka stanie się puszysta, czyli proszku do pieczenia.
W zależności od upodobań możesz przygotować krążki z cebuli w samym cieście naleśnikowym oraz w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Panierka z bułką tartą jest bardziej chrupiąca, ale ma więcej kalorii.
Wskazówka: składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij mleko oraz jajka z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do robienia przekąski.
Przepis: Krążki z cebuli
Przygotowanie krążków z cebuli nie sprawi wielu problemów nawet osobom, które nie mają wielkiego doświadczenia w kuchni. Wystarczy przygotować ciasto m.in. z mleka/ wody lub mleka z wodą, mąki, jajka i przypraw, a następnie obtoczyć pokrojoną cebulę w cieście i bułce tartej oraz usmażyć w głębokim tłuszczu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 2 duże cebule
Na ciasto naleśnikowe:
- 150 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki oregano
- sól
Do smażenia:
- 1/2 litra oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- drobnoziarnista bułka tarta
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo miski wlej mleko i wodę gazowaną (opcjonalnie samo mleko, samą wodę lub mleko i zwykłą wodę). Dodaj jajko i połącz mokre składniki, mieszając rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj składniki do momentu otrzymania gładkiego i gęstego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, żeby ładnie oblepiło krążki z cebuli. Ciasto do krążków z cebuli możesz zrobić nie tylko ręcznie, ale także za pomocą miksera.
- PrzyprawianieGotowe ciasto do cebulowych krążków dopraw do smaku solą oraz dodaj słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dodając do ciasta np. tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek lub gotową mieszankę przypraw do potraw kuchni amerykańskiej. Przyprawione ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- Krojenie cebuliGdy ciasto naleśnikowe odpocznie, obierz cebulę z wierzchnich łusek i pokrój ją na plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster cebuli rozdziel na pojedyncze krążki. W międzyczasie rozgrzej olej. Możesz usmażyć krążki z cebuli na głębokiej patelni z grubym dnem, w garnku z grubym dnem lub we frytkownicy.
- Panierowanie i smażeniePrzygotowane do smażenia krążki obsyp mąką pszenną, a następnie zanurzaj w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Najlepiej podczas panierowania cebulowych krążków korzystać z odpornych na działanie wysokiej temperatury szczypiec, którymi również bez problemu przewrócisz smażącą się cebulę na drugą stronę. Panieruj krążki z cebuli tuż przed włożeniem na rozgrzany do 175 stopni Celsjusza olej i smaż małymi partiami, często przewracając. Gotowe do wyjęcia z oleju krążki z cebuli są złociste z każdej strony. Usmażone krążki z cebuli odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Porada: uważaj, żeby nie przegrzać oleju. Unikaj również zbyt mocnego przypieczenia krążków z cebuli, bo mogą stać się gorzkie w smaku. Jeżeli w tłuszczu pływają spalone drobinki bułki tartej lub olej zmienił kolor na brązowy, to wymień tłuszcz na nowy.
Z powyższego przepisu usmażysz około 100 cebulowych krążków. Jeżeli obawiasz się, że nie podołasz zjedzeniu dużej porcji przekąski, to na próbę usmaż krążki z 2 małych cebul lub 1 dużej cebuli.
Z czym podawać krążki z cebuli?
Krążki z cebuli to świetny dodatek do frytek, burgerów, zapiekanek, dań z grilla oraz piwa. Możesz również podawać krążki z cebuli jako samodzielną przekąskę lub dodatek do aromatycznych sosów np. sosu czosnkowego bądź sosu paprykowego.
Jak zrobić krążki z cebuli w piekarniku?
Krążki z cebuli możesz upiec w piekarniku, dzięki czemu przekąska będzie mniej kaloryczna. Opanierowane w mące, cieście naleśnikowym i bułce tartej krążki z cebuli ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 15 minut. Przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję opiekania.