Te chrupiące krążki robię z kilku tanich składników. Amerykańska przekąska jest u mnie hitem

Dodano:
Krążki z cebuli Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Domowe krążki cebulowe to doskonały dodatek do wielu potraw oraz samodzielna przekąska. Sekret wyjątkowego smaku krążków z cebuli tkwi w dobrze doprawionym cieście, a także doborze odpowiedniej cebuli.

Smażone krążki z cebuli (ang. onion rings) to smaczna przekąska, którą często podaję m.in. do dań z grilla oraz domowych burgerów. Całą górę cebulowych krążków można usmażyć w mniej niż godzinę, a ich smak jest o niebo lepszy niż dostępnych w sklepach produktów mrożonych. Niektórych ucieszy też informacja, że krążki z cebuli można również przygotować bez tłuszczu, piekąc je w piekarniku.

Smażenie cebulowych krążków może zająć nieco czasu, ale smak przekąski wynagradza trud włożony w jej przygotowanie. Sprawdź, jak zrobić tę tradycyjną amerykańską przekąskę.

Jak zrobić krążki z cebuli?

Żeby krążki cebulowe były wyraziste w smaku i chrupiące, cebula powinna być świeża i jędrna. Najlepiej użyć zwykłej cebuli żółtej o wyrazistym smaku lub cebuli białej, która zawiera dużo cukru i po usmażeniu zachwyca wyjątkową chrupkością.

Do panierowania cebuli używane jest gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem różnych przypraw i ziół, dzięki którym można dopasować smak przekąski do indywidualnych preferencji smakowych. Doskonale smakują zarówno łagodne krążki z cebuli o ziołowym aromacie, jak i pikantne krążki cebulowe z dodatkiem ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Bardzo ważne jest dodanie do ciasta naleśnikowego jednego składnika, dzięki któremu panierka stanie się puszysta, czyli proszku do pieczenia.

W zależności od upodobań możesz przygotować krążki z cebuli w samym cieście naleśnikowym oraz w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Panierka z bułką tartą jest bardziej chrupiąca, ale ma więcej kalorii.

Wskazówka: składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij mleko oraz jajka z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do robienia przekąski.

Przepis: Krążki z cebuli

Przygotowanie krążków z cebuli nie sprawi wielu problemów nawet osobom, które nie mają wielkiego doświadczenia w kuchni. Wystarczy przygotować ciasto m.in. z mleka/ wody lub mleka z wodą, mąki, jajka i przypraw, a następnie obtoczyć pokrojoną cebulę w cieście i bułce tartej oraz usmażyć w głębokim tłuszczu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 2 duże cebule

Na ciasto naleśnikowe:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • sól

Do smażenia:

  • 1/2 litra oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • drobnoziarnista bułka tarta
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo miski wlej mleko i wodę gazowaną (opcjonalnie samo mleko, samą wodę lub mleko i zwykłą wodę). Dodaj jajko i połącz mokre składniki, mieszając rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj składniki do momentu otrzymania gładkiego i gęstego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, żeby ładnie oblepiło krążki z cebuli. Ciasto do krążków z cebuli możesz zrobić nie tylko ręcznie, ale także za pomocą miksera.
  2. PrzyprawianieGotowe ciasto do cebulowych krążków dopraw do smaku solą oraz dodaj słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dodając do ciasta np. tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek lub gotową mieszankę przypraw do potraw kuchni amerykańskiej. Przyprawione ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
  3. Krojenie cebuliGdy ciasto naleśnikowe odpocznie, obierz cebulę z wierzchnich łusek i pokrój ją na plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster cebuli rozdziel na pojedyncze krążki. W międzyczasie rozgrzej olej. Możesz usmażyć krążki z cebuli na głębokiej patelni z grubym dnem, w garnku z grubym dnem lub we frytkownicy.
  4. Panierowanie i smażeniePrzygotowane do smażenia krążki obsyp mąką pszenną, a następnie zanurzaj w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Najlepiej podczas panierowania cebulowych krążków korzystać z odpornych na działanie wysokiej temperatury szczypiec, którymi również bez problemu przewrócisz smażącą się cebulę na drugą stronę. Panieruj krążki z cebuli tuż przed włożeniem na rozgrzany do 175 stopni Celsjusza olej i smaż małymi partiami, często przewracając. Gotowe do wyjęcia z oleju krążki z cebuli są złociste z każdej strony. Usmażone krążki z cebuli odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porada: uważaj, żeby nie przegrzać oleju. Unikaj również zbyt mocnego przypieczenia krążków z cebuli, bo mogą stać się gorzkie w smaku. Jeżeli w tłuszczu pływają spalone drobinki bułki tartej lub olej zmienił kolor na brązowy, to wymień tłuszcz na nowy.

Z powyższego przepisu usmażysz około 100 cebulowych krążków. Jeżeli obawiasz się, że nie podołasz zjedzeniu dużej porcji przekąski, to na próbę usmaż krążki z 2 małych cebul lub 1 dużej cebuli.

Z czym podawać krążki z cebuli?

Krążki z cebuli to świetny dodatek do frytek, burgerów, zapiekanek, dań z grilla oraz piwa. Możesz również podawać krążki z cebuli jako samodzielną przekąskę lub dodatek do aromatycznych sosów np. sosu czosnkowego bądź sosu paprykowego.

Jak zrobić krążki z cebuli w piekarniku?

Krążki z cebuli możesz upiec w piekarniku, dzięki czemu przekąska będzie mniej kaloryczna. Opanierowane w mące, cieście naleśnikowym i bułce tartej krążki z cebuli ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 15 minut. Przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję opiekania.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...