To jedna z prostszych i smaczniejszych sałatek, jakie znam. Idealna na lato, także do dań z grilla

Dodano:
Sałatka grecka Źródło: Shutterstock / Tatjana Baibakova
Smak i piękno tkwi w prostocie. Doskonale wiedzą o tym Grecy, którzy wymyślili sałatkę horiatiki, zwaną na całym świecie grecką. Stawiają w niej na świeże warzywa, słoną fetę i aromatyczną oliwę z oliwek.

Horiatiki, czyli sałatka wiejska zwana grecką, to prawdziwa kwintesencja greckiej kuchni. Jest prosta i bardzo apetyczna. Do jej przygotowania wykorzystuje się produkty, z których słynie grecka kuchnia. Są to świeże, aromatyczne warzywa, oliwki, a także ser feta, oregano i oliwa z oliwek. Grecy podają tę sałatkę w wersji bez sosu, a więc tak naprawdę są to pokrojone warzywa i kawałki sera, ewentualnie oprószone oregano. Oliwa z oliwek i ocet stoją jednak zawsze obok, by jedzący sam mógł odpowiednio nimi doprawić sałatkę. I jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo warzywa w ten sposób nie miękną i nie pozbywają się soków. A każdy skrapia sałatkę oliwą i octem w takich ilościach, jakich potrzebuje i w odpowiednim momencie, czyli tuż przed zjedzeniem.

Horiatiki to przekąska czy danie główne?

Horiatiki w naszym klimacie nazywa się sałatką grecką, co od razu wskazuje, że będziemy ją jeść na przekąskę. I jak najbardziej potrawa ta doskonale sprawdza się w tej roli. Stanowi też doskonały dodatek do grillowanych mięs, drobiu i ryb.

Jednak w Grecji, upał często sprawia, że sałatka ta wystarcza nawet za danie obiadowe. I trzeba przyznać, że w tamtejszym klimacie potrawa ta doskonale sprawdza się w tym charakterze. Świeże warzywa doskonale bowiem gaszą pragnienie, a przy okazji są lekkie. Pożywności tej potrawie dodaje ser feta i oliwa z oliwek. Dlatego jedząc tę sałatkę w towarzystwie np. ciabatty czy bagietki, można się nim rzeczywiście najeść.

Jak przygotować sałatkę grecką?

Do przygotowania sałatki greckiej w oryginale używa się: pomidorów, świeżego ogórka, cebuli, papryki zielonej i oliwek Kalamata oraz sera feta. W naszym przepisie użyliśmy jednak papryki czerwonej i żółtej, a oprócz oliwek Kalamata, dorzuciliśmy też zielone. Dorzuciłam też trochę sałaty, bardziej jako dekorację. Jednak w oryginale sałata nie występuje. Pamiętajcie też, że warzywa do tej sałatki zazwyczaj kroi się na dość duże kawałki.

Przepis: Sałatka grecka

Sałatka ze świeżych warzyw, z dodatkiem sera feta, oliwek i oliwy

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1 długi ogórek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 2 łyżki oliwek Kalamata
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżeczki kaparów
  • oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywLiście sałaty opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Wyłóż nimi talerz lub salaterkę. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój ją w półplasterki. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grubsze talarki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
  2. Wykańczanie sałatkiPokrojonymi warzywami posyp liście sałaty. Z sera feta odkrój gruby plaster, resztę pokrój w kostkę, posyp nią warzywa. Sałatkę posyp oliwkami. Na jej wierzchu połóż przekrojony na pół plaster fety, połóż na nim kapary. Całość oprósz oregano, skrop oliwą i octem balsamicznym.

Modyfikacje sałatki greckiej

Sałatkę grecką zna już cały świat, a w wielu zakątkach modyfikuje się przepis podstawowy. Niektórzy dorzucają do niej bowiem: sałatę lodową czy rzymską, kawałki awokado, a nawet kiełki. Sałatkę tę często też doprawia się sosem z dodatkiem czosnku, posypuje kaparami czy orzechami. Wszystko oczywiście zależy od upodobań przygotowujących. Jednak trzeba przyznać, że wersja podstawowa jest wystarczająco smaczna i zdrowa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...