To śniadanie jak z restauracji zrobisz w 10 minut. Do tostów dodaj szparagi i ten słony ser
Wytrawne śniadanie na ciepło może być nie tylko smacznym, ale i zdrowym początkiem dnia. Pyszne tosty można zrobić na wiele sposobów, a tosty ze szparagami i fetą zrobione na pełnoziarnistym chlebie możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Takiego śniadania nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Jak zrobić tosty ze szparagami?
Tosty można zrobić w zwykłym opiekaczu, wkładając pomiędzy kromki zamiast popularnych żółtego sera i szynki, zielone szparagi i ser feta. Warto w przypadku robienia tego typu tostów, postawić na dobre pieczywo pełnoziarniste i unikać białego chleba tostowego. Do zrobienia tostów najlepiej wybrać mniejsze, cieńsze szparagi, łatwiej będzie je włożyć pomiędzy kromki chleba. Tostów nie trzeba dodatkowo solić: sam ser feta jest wystarczająco słony, a smaku dopełniają ocet balsamiczny i skórka cytrynowa (nie pomijaj tego dodatku, sprawia, że tosty smakują naprawdę wyjątkowo). W przepisie możesz masło zamienić na oliwę z oliwek. Wówczas po prostu skrop kromki oliwą, zamiast smarować je masłem.
Przepis: Tosty ze szparagami i fetą
Wytrawne śniadanie z sezonowym dodatkiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 324 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g sera feta
- 4 łyżeczki masła
- skórka z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Szykowanie szparagówSzparagi umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Na patelni zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, ułóż w niej szparagi i gotuj przez 2-3 minuty, aż staną się jasnozielone i delikatnie zmiękną. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie i zachować intensywny kolor.
- Robienie tostówSer feta pokrusz na mniejsze kawałki. Na kromce chleba ułóż równomiernie szparagi i posyp je serem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i startą skórką z cytryny, a na koniec delikatnie skrop octem balsamicznym. Przykryj drugą kromką chleba, przy czym obie zewnętrzne strony posmaruj cienko masłem. Umieść tosty w opiekaczu i podgrzewaj do momentu, aż pieczywo nabierze złocistego koloru, a ser feta zacznie się delikatnie roztapiać.
Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Breville, która proponuje tosty ze szparagami na wytrawne śniadanie, podkreśla nie tylko ich walory smakowe. „Te tosty łączą w sobie słodko-kwaśny smak octu balsamicznego, świeży aromat cytrusów, słony ser feta i delikatne szparagi, tworząc wyjątkowo smaczne i eleganckie połączenie. Szparagi są bogate w witaminy A, E, C oraz te z grupy B, kwas foliowy i inne składniki mineralne, a także są źródłem błonnika pokarmowego oraz glutationu, który wspiera układ odpornościowy, pokarmowy i ma działanie antynowotworowe”– wylicza. Do tego feta, ser, który charakteryzuje się dużą zawartością białka. Ponadto zawiera witaminy A, B i D oraz liczne minerały, m.in. wapń, magnez czy fosfor.