Ta szybka sałatka śniadaniowa doskonale syci i dodaje energii. Robię ją w 10 minut

Dodano:
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / irina2511
Oto pyszny pomysł na sycące śniadanie. Jeśli zostały ci gotowane jajka z poprzedniego dnia, błyskawicznie możesz je zamienić na pożywny posiłek, idealny na śniadanie. Wzbogać go tylko kilkoma dodatkami.

Śniadanie powinno być pożywne i sycące, by dostarczyć nam energii i wszelkich składników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego nie jest obojętne, czy zjadamy śniadanie i co rano spożywamy. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być zdrowy i treściwy.

Jakie składniki powinno zawierać zdrowe śniadanie?

Zdrowe śniadanie powinno zawierać zróżnicowane składniki, tak by dostarczyć organizmowi, wszystkiego, co potrzebne na dobry początek dnia. Niezbędne jest więc pełnowartościowe białko, którego źródłem są np.: jajka, nabiał, wędliny. Wraz z nimi dostarczamy przy okazji także soli mineralnych i witamin. Pełnią one rolę wzmacniającą, regulującą i budulcową, dlatego też są potrzebne nam już od rana. Podobnie jak trochę zdrowego tłuszczu, który znajdziemy np. w olejach, oliwie.

Warto też pamiętać o tym, że śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone. Znajdują się one np. w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych czy musli. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję energii, która uwalnia się stopniowo, co jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Nie powoduje bowiem gwałtownych skoków cukru we krwi, a zatem i nagłych wzrostów i spadków energii. Produkty zbożowe przy okazji dostarczają nam też błonnika, przyspieszającego przemianę materii, a także witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i kondycję skóry. Poza tym zawierają też magnez i cynk, które są korzystne dla serca i układu odpornościowego.

Jak zrobić sałatkę jajeczną?

Naszą sałatkę jajeczną przygotowaliśmy, by wykorzystać jajka, które zostały z poprzedniego dnia. Jednak oczywiście można ją przygotować ze świeżo ugotowanych jajek. Najlepiej nastawić je do gotowania, od razu, jak wstaniemy. Ugotują się w tzw. międzyczasie, gdy będziemy się szykować do pracy.

Przepis: Sałatka jajeczna

Kremowa sałatka śniadaniowa z jajek gotowanych na twardo

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
390

Składniki

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 żółtego sera
  • szczypiorek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówJajka obierz ze skorupek, pokrój w niedużą kostkę. Ser żółty pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki wsyp do salaterki, dodaj majonez, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.

Z czym podać sałatkę jajeczną?

Sałatka jajeczna dostarczy nam białka, zdrowego tłuszczu, wielu witamin i soli mineralnych. Brakuje w niej jednak węglowodanów złożonych i błonnika, dlatego koniecznie trzeba ją spożyć z kromką pieczywa. Najlepiej pełnoziarnistego, np. razowego, z dodatkiem nasion i płatków zbóż, chrupkiego czy bułek pełnoziarnistych. Warto też zestawić ją ze świeżymi warzywami, np. pomidorem, rzodkiewkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...