Makaron z dodatkami zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam pyszny obiad
Zapiekanki makaronowe to ekspresowy pomysł na obiad oraz kolację. Plusem jest również to, że Jeżeli zrobisz większą porcję, to bez problemu możesz odgrzać potrawę i podać następnego dnia, zyskując nieco wolnego czasu na przyjemności. Ogromną zaletą zapiekanek makaronowych jest również możliwość uniknięcia konieczności zmywania całej góry naczyń. Większość przepisów pozwala przygotować dodatki do makaronu na jednej patelni.
Jak zrobić zapiekankę z penne?
Wstępna obróbka termiczna składników zapiekanki z penne pozwala skrócić czas pieczenia. To dobra wiadomość m.in. dla osób, które kontrolują zużycie energii, korzystając z piekarnika na coraz droższy prąd.
Łączny czas wstępnej obróbki termicznej składników zapiekanki z penne to około 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody na makaron oraz wody, w której blanszuję brokuły. Po przełożeniu do brytfanki wystarczy piec zapiekankę z penne przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Wskazówka: makaron do zapiekanki z penne gotuję przez 5 minut, dzięki czemu po upieczeniu nie jest bardzo miękki. Na jednej patelni przygotowuję pozostałe składniki zapiekanki, czyli mięso oraz sos na bazie śmietanki kremówki.
Przepis: Zapiekanka z penne z kurczakiem i brokułami
Makaron penne idealnie nadaje się do zapiekania. Ten przepis to jeden z pomysłów za szybkie danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 875 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu penne
- 450 g filetu z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 łyżki klarowanego masła
Na sos:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w małą kostkę lub w cienkie paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. W miseczce wymieszaj śmietankę kremówkę, kwaśną śmietanę oraz wodę. Do sosu dodaj oregano, tymianek, pieprz ziołowy oraz świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz do smaku. Jeżeli kwaśna śmietana była bardzo gęsta, to możesz dodać nieco więcej wody – sos powinien być dość rzadki. W międzyczasie zagotuj wodę, w której ugotujesz makaron oraz zblanszujesz brokuły. Do zblanszowania brokułów wystarczy 1 litr osolonego wrzątku.
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (masło możesz zastąpić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowy). Na gorącym tłuszczu usmaż pokrojony filet z kurczaka. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dopraw mięso do smaku solą.
- GotowanieMakaron gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Jeżeli nie przepadasz za makaronem, który stawia opór podczas gryzienia, to możesz wydłużyć czas gotowania. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą i odsącz na sitku lub durszlaku. Do gotującego się wrzątku z dodatkiem soli wrzuć niewielkie różyczki brokuła. Gotuj 2-3 minuty, a następnie przełóż zblanszowane brokuły do miski z zimną wodą i odcedź na sitku. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- Łączenie składnikówPołowę ugotowanego makaronu przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Na warstwie makaronu ułóż podsmażonego kurczaka z czosnkiem oraz cebulą i przykryj drugą warstwą makaronu. Na wierzchu zapiekanki z penne ułóż zblanszowane różyczki brokuła, delikatnie wciskając je w makaron. Zalej składniki sosem śmietanowym z oregano, tymiankiem i pieprzem. Delikatnie potrząśnij naczyniem, żeby równomiernie rozprowadzić sos. Posyp wierzch zapiekanki startym parmezanem i wstaw do piekarnika.
- PieczeniePiecz zapiekankę z penne przez 15 minut bez przykrycia.
Porada: wierzch zapiekanki posypuję startym parmezanem, ale możesz dodać inny ser np. mozzarella, cheddar, ser pleśniowy lub goudę. Doskonale smakuje również zapiekanka z penne z dodatkiem kilku rodzajów sera. Do zapiekanki z penne możesz dodać pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu. Usmażonego/upieczonego mięsa nie musisz podgrzewać – wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i ułożyć na warstwie makaronu.
Jak podawać zapiekankę z penne?
Zapiekankę z penne podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować potrawę posiekaną zieleniną – natką pietruszki, koperkiem lub świeżą bazylią.
Zapiekanka z penne w wersji bezmięsnej
Zapiekankę z powyższego przepisu możesz również przygotować bez mięsa, zastępując smażonego kurczaka większą ilością różyczek brokułu, pieczarkami, boczniakami lub tofu. Sos możesz przygotować z roślinnych zamienników tradycyjnej śmietany, a parmezan zastąpić serem wegańskim.
Inne dodatki do zapiekanki z penne
Zapiekanka z penne to danie, którego skład możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa np. kalafior, szparagi, fasolkę szparagową, marchewkę, paprykę słodką, paprykę chili, brukselkę, cukinię lub bakłażan oraz pokrojone w kostkę i podsmażone mięso wieprzowe, ulubione mięso mielone, różne rodzaje sera, a także zioła i przyprawy. Sos śmietanowy możesz doprawić np. wędzoną papryką, rozmarynem, ziołami prowansalskimi oraz gałką muszkatołową.
Czy można zrobić zapiekankę z penne z surowych składników?
Zapiekankę z penne można przygotować na dwa sposoby, czyli z surowym lub podgotowanym makaronem. Nie raz spotkałem się również z dodawaniem do suchego makaronu surowych warzyw oraz pokrojonego na małe kawałki surowego kurczaka. Sam w ten sposób nie robię zapiekanki z penne, bo wstępna obróbka termiczna składników nie tylko skraca czas pieczenia, ale także wpływa na smak gotowego dania. Co więcej, wstępne obgotowanie makaronu oraz podsmażenie np. mięsa powoduje, że wszystkie składniki są dobrze wypieczone, ale nie są zbyt miękkie. Warto pamiętać, że spożycie niedopieczonego lub niedogotowanego mięsa m.in. drobiowego, jest niebezpieczne dla zdrowia.
Jeżeli chcesz zrobić zapiekankę z penne, przekładając surowe składniki do brytfanki, pamiętaj, aby mięso pokroić w kostkę o takiej samej wielkości. Dodaj również więcej sosu oraz wydłuż czas pieczenia o 15 minut – kontroluj stopień upieczenia mięsa i makaronu. Ser dodaj na krótko przed końcem pieczenia, bo jeżeli dodasz go wcześniej, to może się mocno przypiec.