Najprostsza wersja penne na obiad. To tanie i pyszne danie robię w 10 minut
Zawsze staram się mieć w kuchennej szafce zapas makaronu i puszkę krojonych pomidorów. Dzięki temu w 10 minut jestem w stanie przygotować pyszny posiłek. To jednocześnie bardzo ekonomiczne danie. Pomidory i makaron to tanie składniki, najdroższy w przepisie jest parmezan, jednak dodaje się go niewiele i jeśli kupisz ser, wykorzystasz go także do innych dań.
Jak zrobić penne z pomidorami?
Kiedy zależy mi na czasie, robię to danie z dobrych, krojonych pomidorów z puszki. Jeśli mam więcej czasu i jest to sezon na pomidory, wówczas sama kroję je w kostkę i duszę z bazylią na patelni. Tu podaję przepis na tę najszybszą wersję, bo przyznam, że taką najczęściej sama robię. Wszystko trwa tyle, ile gotowanie makaronu. Ja do pomidorów dodaję suszoną bazylię, która nadaje im rewelacyjnego, ziołowego aromatu, a potem na talerz dorzucam jeszcze listki świeżej bazylii.
Przepis: Makaron z pomidorami i bazylią
Błyskawiczne penne na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 532 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu penne
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronu i sosuMakaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni, dodaj suszoną bazylię i smaż kilkanaście sekund, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowanie daniaGotowy makaron dodaj do sosu i wszystko wymieszaj. Udekoruj świeżymi listkami bazylii i posyp parmezanem.
Do zrobienia dania najlepiej wykorzystać makaron penne, ale może być także inny. Do pomidorów świetnie pasują także makarony pełnoziarniste, albo różnego rodzaju makarony bezglutenowe (np. makaron z soczewicy).
Penne z pomidorami to danie, które możesz za każdym razem nieco zmieniać. Zamiast suszonej bazylii można do pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz ostre smaki, wykorzystaj papryczkę chilli.
Kiedy jestem bardzo głodna, zdarza się, że zrobię za dużo makaronu z pomidorami. Wtedy kolejnego dnia robię z niego szybką zapiekankę. Przekładam nadmiar makaronu do naczynia żaroodpornego, dodaję nieco oliwy i wszystko posypuję grubą warstwą żółtego sera. Zapiekam do momentu, aż ser się roztopi i ładnie przyrumieni. Z wczorajszego makaronu z pomidorami można też zrobić makaronową sałatkę. Wówczas dodaj do dania więcej świeżej bazylii, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, skrop wszystko oliwą i dopraw solą i pieprzem.