Koleżanka poczęstowała mnie wołowiną zapiekaną pod ciastem. To danie było eleganckie i pyszne
Wołowina to pyszne mięso, które trzeba umieć przyrządzić. Najsmaczniejsze jest bowiem, gdy jest miękkie i aromatyczne. Delikatne kawałki tego mięsa, jak polędwica czy ligawa doskonale nadają się do grillowania czy krótkiego smażenia. Mięso poprzerastane tłuszczem i błonami, jak np. pręga, karkówka, udziec, dobrze jest udusić w sosie. Będzie wtedy delikatne i kruche. I właśnie taka duszona wołowina dobrze nadaje się do zapiekania pod ciastem.
Skąd pochodzi wołowina zapiekana pod ciastem francuskim?
W związku z użyciem w tej potrawie ciasta francuskiego, przychodzi na myśl, że danie to wywodzi się z kuchni francuskiej. Jednak bliżej mu do kuchni brytyjskiej, w której paje (ang. pie), a więc ciasta z dodatkiem mięsa, warzyw i grzybów są dosyć popularne. Jednak podobne potrawy można też spotkać w innych kuchniach Europy.
Danie to stawia się na stół w naczyniu, w którym było zapiekane. Wtedy każdy może sobie nałożyć porcję ciasta i duszonego mięsa. Potrawę można też zapiec w małych naczyniach na jedną porcję. Wtedy zjada się ją bezpośrednio z kokilki.
Jak przygotować wołowinę zapiekaną pod ciastem francuskim?
Głównym etapem przyrządzenia wołowiny zapiekanej pod ciastem francuskim jest duszenie mięsa. Gdy jest już miękkie, zapieka się je pod ciastem, dzięki czemu zamienia się w eleganckie, oryginalne danie z chrupiącą kołderką.
Przepis: Wołowina zapiekana pod ciastem
Kawałki wołowiny duszonej z cebulą i marchewką zapiekane pod ciastem francuskim
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 700 g pręgi lub karkówki wołowej
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu lub gorącej wody
- papryka mielona ostra i słodka
- kminek mielony
- 1 łyżeczka cukru
- 3 marchewki
- 230 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie składnikówWołowinę opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz ją pieprzem i mąką, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, przełóż na nią mięso. Smaż je co jakiś czas mieszając, aż będzie lekko zrumienione. Wołowinę przełóż do rondla. Cebule obierz, grubo posiekaj, lekko zrumień na pozostałym na patelni tłuszczu. Dodaj do wołowiny.
- Duszenie mięsaMięso podlej winem, wymieszaj, gotuj kilka minut, aż płyn prawie odparuje. Wtedy zalej mięso gorącym bulionem. Dodaj do niego trochę papryki i kminku oraz cukier, duś na niedużym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Marchewki obierz, pokrój na większe kawałki, dodaj do wołowiny razem z solą i pieprzem. Duś, aż mięso będzie miękkie, a marchewka pozostanie lekko twardawa.
- Zapiekanie mięsa pod ciastemCiasto francuskie pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Zawartość rondla przełóż do ceramicznej lub kamionkowej formy. Wewnętrzną krawędź formy posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Z ciasta wykrój krążek o średnicy nieco większej, niż średnica formy. Przykryj nim mięso w formie, brzegi podwiń do środka. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym żółtkiem. Mięso pod ciastem zapiekaj ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Inne warianty mięsa do zapiekania pod ciastem
Podstawą tego dania jest duszona wołowina. Jednak to, po jakie dodatki sięgniemy, zależy już tylko od nas. W naszym przepisie udusiliśmy wołowinę z cebulą i marchewką, lecz można też do niej dodać pieczarki, małe cebulki, pomidory, cukinię czy paprykę. W podobny sposób da się też przyrządzić cielęcinę czy wieprzowinę.