Ścieram go na tarce i dorzucam do surówki z pora. Wreszcie smakuje tak, jak powinna

Dodano:
Surówka z kiszonym ogórkiem Źródło: Shutterstock / Grazyna Kownacka
Surówka z pora jest pyszna, zwłaszcza jeśli połączy się ją ze słodkawymi dodatkami. Jednak brakowało mi w niej jeszcze jakiegoś smaku. Odkryłam go, jedząc surówkę u mojej bratowej.

Por to warzywo, które jest dostępne przez cały rok. Ze względu na smak i wartości odżywcze, warto wykorzystać go do przygotowania różnych potraw. Ja uwielbiam zupę z pora, a także pory zapiekane w śmietanie. Często robię też z niego surówkę, która swą wyrazistością potrafi podnieść smak niejednego obiadu. Jednak zawsze brakowało mi w niej jeszcze czegoś, czego nie potrafiłam nazwać. Uświadomiłam to sobie dopiero podczas imprezy rodzinnej, gdy jadłam surówkę z pora przygotowaną przez moją bratową. Chodziło o kwaśny dodatek.

Czym można zakwasić surówkę z pora?

Jak się okazało, mojej surówce z pora brakowało zwykle kwaśnego smaku. Jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, by ją nieco zakwasić. Moja bratowa dodała do niej natomiast starty, kiszony ogórek i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Oczywiście zamiast ogórkiem można by zakwasić ten dodatek odrobiną soku z cytryny czy octu jabłkowego. Jednak ogórek kiszony wydaje się być najlepszym dodatkiem. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Jak zrobić kolorową surówkę z pora?

Do przygotowania tej surówki używam jaśniejszej części pora, bo jest delikatniejsza w smaku i konsystencji. Zawsze ją drobno siekam. Pozostałe składniki ścieram na dużych lub średnich oczkach.

Przepis: Surówka z porem i kiszonym ogórkiem

Kolorowa surówka z pora, marchewki, jabłka i kiszonego ogórka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por (jaśniejsza część)
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 kiszone ogórki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówJasną część pora oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, osusz. Drobno posiekaj. Jabłka i marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Podobnie zetrzyj kiszone ogórki.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Oprósz je solą i pieprzem, połącz z sosem z majonezu i jogurtu.

Do czego podać surówkę z pora?

Surówka z pora ze względu na swój wyrazisty smak pasuje do wielu dań obiadowych. Dobrze komponuje się z daniami mięsnym, np. z wieprzowiny, kurczaka. Mogą być to potrawy pieczone albo duszone. Surówka ta będzie też dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kotletów, a także potraw z ryb.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...