Gdy nie mam czasu na śniadanie, miksuję 3 składniki. Po zielonym smoothie mam energię i chudnę
Pożywne śniadanie warto zjeść każdego dnia. Wraz z nim dostarczymy bowiem naszemu organizmowi niezbędnej energii, a także składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Jednak wiosną, gdy patrzymy w lustro, często mamy ochotę zgubić nieco kilogramów. I tu mam dla was rozwiązanie doskonałe. Jest nim smoothie, które jest pożywne, działa odtruwająco i odchudzająco, a robi się je 2 minuty.
Z czego można przygotować smoothie?
Smoothie to gęste napoje, których podstawą są warzywa i owoce. Tu doskonale sprawdzają się zielone warzywa, takie jak: jarmuż, szpinak, rukola, cukinia, ogórek, awokado, seler naciowy, natka pietruszki, a także pomidory, buraki, marchewka, seler i papryka. Jeśli zaś chodzi o owoce, do smoothie warto dorzucić: banan, cytrusy, kiwi, truskawki, borówki, maliny, jabłka i gruszki. Smoothie można też wzbogacić: siemieniem lnianym, płatkami owsianymi, otrębami, nasionami chia, orzechami, pestkami słonecznika, jogurtem, miodem czy przyprawami.
Tworząc te pitne mikstury warto dobrać ich składniki tak, by ze sobą harmonizowały smakowo, a także dopełniały się pod względem wartości odżywczych. Jeśli zależy nam na wysokiej energetyczności smoothie, możemy zmiksować awokado i banan. Gdy wręcz przeciwnie, chcemy pobudzić metabolizm i nieco schudnąć, sięgnijmy po niskokaloryczny szpinak, jarmuż czy ogórek.
Jak zrobić zielone smoothie ze szpinakiem?
Przygotowanie zielonego smoothie ze szpinakiem jest bardzo proste. Wystarczy do kubka miksującego wrzucić kawałki banana, garść świeżych liści szpinaku i łyżeczkę siemienia lnianego. Całość miksujemy na jednolitą masę i pijemy. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, można je rozcieńczyć odrobiną wody mineralnej.
To zielone smoothie za sprawą banana i siemienia lnianego, może zastąpić lekkie śniadanie. A to dlatego, że produkty te dostarczają sporo energii, a także trochę zdrowego tłuszczu i białka. Przedłużają tym samym uczucie sytości. Banan dodatkowo jest bogaty w potas, który obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę serca. Szpinak to natomiast warzywo bogate w błonnik, antyoksydanty i kwas foliowy. To właśnie on pobudza przemianę materii i pomaga schudnąć.
Kiedy najlepiej pić smoothie?
Smoothie najlepiej jest pić wkrótce po przygotowaniu. Wtedy bowiem zawiera najwięcej cennych składników. Tu przede wszystkim chodzi o witaminy, np. witaminę C, która dość szybko się utlenia i traci swą moc. Smoothie można pić przed posiłkiem lub w miejsce małego posiłku, np. śniadania, drugiego śniadania. Wypijanie smoothie przed posiłkiem doskonale pobudza przemianę materii, a przy okazji sprawia, że mniej zjadamy. Jeśli zaś chodzi o częstotliwość, to ten pożywny napój najlepiej jest pić 1-2 razy dziennie. Tu duże znaczenie ma zawartość błonnika, którego nadmiar może być niekorzystny dla naszego organizmu.