Zapiekam szpinak pod serową kołderką. Smakuje obłędnie, a przepis na niego jest prosty i szybki

Dodano:
Pieczony szpinak Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Pieczony szpinak to zachwycające smakiem proste danie, które robi się 40 minut. Dodatek wyrazistych przypraw i ciągnącego się sera sprawia, że tę to danie kochają wszyscy. Polecam sprawdzony przepis na szpinak z piekarnika.

Pieczony szpinak to doskonały dodatek do ryb, a także idealna przekąska oraz przystawka, którą na pewno zaskoczysz uczestników niejednego domowego przyjęcia. Danie to możesz przygotować w wersji tradycyjnej z ulubionym serem żółtym oraz w wersji wegańskiej z dodatkiem tofu lub wegańskiego sera typu gouda bądź feta.

Jak przygotować pieczony szpinak?

Przygotowanie szpinaku zapiekanego pod serową pierzynką nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni – wystarczy krótko poddusić szpinak na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego oraz przykryć dobrze topiącym się serem np. serem mozzarella lub goudą i zapiec w piekarniku.

Potrawę możesz przygotować ze świeżych oraz mrożonych liści szpinaku. Ponieważ szpinak ma delikatny smak, niezbędne jest dodanie czosnku. Ja dodaję również m.in. cebulę szalotkę lub cebulę czosnkową i zioła. Na wierzchu podduszonego szpinaku układam plastry sera mozzarella lub tartą mozzarellę. Polecam spróbować również szpinaku pieczonego z kilkoma rodzajami serów np. serem feta, goudą, ementalerem, parmezanem i serem pleśniowym.

Wskazówka: zastosowane w moim przepisie masło klarowane możesz zastąpić oliwą z oliwek, a śmietanę kremówkę – jogurtem naturalnym.

Przepis: Pieczony szpinak

Szpinak zapiekany pod serową pierzynką smakuje wyśmienicie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 250 g mozzarelli
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSzpinak pozbaw łodyżek, umyj pod bieżącą wodą oraz odsącz na sitku. Możesz również osuszyć liście ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Jajko wybij do miseczki, dodaj śmietankę kremówkę lub jogurt naturalny i roztrzep widelcem. Ser pokrój w na plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło lub oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż cebulę z czosnkiem, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Na podsmażoną cebulę z czosnkiem dodaj liście świeżego szpinaku (opcjonalnie mrożone liście szpinaku) i smaż na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż szpinak zwiędnie. Duś szpinak przez około 5 minut, odparowując nadmiar wody. Jeżeli przygotowujesz potrawę z mrożonego szpinaku, to niezbędne jest odparowanie nadmiaru wody na większym ogniu. Dopraw szpinak do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i sokiem z cytryny. Gdy szpinak zmięknie, wyłącz gaz. Pozostaw szpinak do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Dodanie jajka, śmietanki i seraGdy szpinak przestygnie, dodaj roztrzepane ze śmietanką jajko i wymieszaj składniki. Szpinak nie powinien być gorący, bo jajko się zetnie, tworząc jajecznicę. Przełóż wymieszany z jajkiem oraz śmietanką szpinak do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub kokilek. Możesz posmarować naczynie niewielką ilością masła lub oliwy. Posyp szpinak startym serem lub przykryj serem w plastrach.
  4. PieczenieWstaw szpinak do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut lub do zrumienienia się sera. Jeżeli lubisz mocno przypieczony ser, to możesz przed końcem pieczenia włączyć funkcję termoobiegu lub opiekania.

Pieczony szpinak możesz podawać jako samodzielną przekąskę lub przystawkę oraz dodatek do innych dań np. pieczonych ryb i jajek sadzonych.

Opcjonalne dodatki do pieczonego szpinaku

Smak pieczonego szpinaku możesz zmienić, dodając do niego np. ser pleśniowy lub papryczkę chili.

Jeżeli zapieczesz szpinak na warstwie podgotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, to zrobisz idealną na obiad zapiekankę ze szpinakiem. Ziemniaki możesz zastąpić podgotowanym makaronem.

Jeżeli dobrze odparujesz nadmiar wody ze szpinaku, to możesz pominąć dodawanie do masy szpinakowej jajka oraz śmietanki, które mają za zadanie zagęścić bazę potrawy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...