Talarki grillowanej kiełbasy dorzucam do warzyw i mam pyszne, ciepłe danie dla całej rodziny
Nie wiem, jak wy, ale ja bardzo nie lubię marnować jedzenia. W sumie wolę, jak cała potrawa zejdzie od razu po przygotowaniu i nie muszę się zastanawiać, jak ją przetworzyć. Jednak tym razem po majówce zostało mi trochę grillowanej kiełbasy, a rodzina już nie może patrzeć na przysmaki z rusztu. Dlatego postanowiłam przemycić im kiełbasę w jednogarnkowym daniu, którym jest to proste leczo. Do jego przygotowania użyję też trochę cebuli, papryki, pomidory z puszki i cukinię. Mam je akurat w swoich zapasach, więc z przyjemnością je wykorzystam. A wiem, że leczo moja rodzina zje w każdej ilości.
Jakie pomidory dodać do leczo?
Dodatek pomidorów do leczo jest konieczny, bo nadają one potrawie orzeźwiającego, kwaskowego smaku. Jednak nie trzeba dodawać świeżych pomidorów. Mogą to być pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Ja dodaję takie pomidory, jakie akurat mam pod ręką. A w dużej mierze zależy to od pory roku. Zimą trudno o smaczne i tanie, świeże pomidory. Dlatego zwykle sięgam wtedy po pomidory krojone z puszki. Wykorzystuję je również wtedy, gdy w sezonie nie mam świeżych pomidorów pod ręką. Często też dodaję 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, bo świetnie zagęszcza sos i wzmacnia jego kwaśny smak.
Jak zrobić szybkie leczo?
Leczo robi się dość szybko i prosto. Najwięcej czasu zajmuje w nim zwykle pokrojenie warzyw i podsmażenie kiełbasy. A, że korzystam z pomidorów krojonych i z grillowanej kiełbasy, moje leczo robię jeszcze szybciej.
Przepis: Leczo
Leczo z cebuli, papryki, pomidorów i cukinii z dodatkiem grillowanej kiełbasy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże cebule
- 3-4 łyżki oleju
- 2 papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g grillowanej kiełbasy
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie cebuliCebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją. Oprósz słodką papryką, wymieszaj, chwilę podsmaż.
- Dodawanie warzywPaprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w dużą kostkę. Dodaj do cebuli razem z pomidorami z puszki. Dorzuć też pokrojoną w kostkę cukinię, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Całość oprósz solą i pieprzem, zagotuj, duś na średnim ogniu ok. 15 minut.
- Wykańczanie leczoDo duszących się warzyw dorzuć też pokrojoną, grillowaną kiełbasę oraz trochę ostrej papryki. Całość duś jeszcze ok. 5 minut. Leczo dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czym doprawić leczo?
W sumie wystarczającymi przyprawami do leczo jest sól i pieprz. Warto jednak dodać do niego trochę słodkiej papryki, którą oprósza się podsmażoną cebulę. Dobrze jest też wsypać nieco papryki ostrej, czy to sproszkowanej, czy w postaci świeżej. Dodatek ten przyjemnie zaostrzy smak potrawy i nada jej wyrazu. Z pewnością nie wyobrażam sobie też leczo, bez dodatku czosnku. Doskonale komponuje się on ze smakiem warzyw i świetnie go podnosi. Do leczo można też dodać trochę oregano, bazylii lub ziół prowansalskich, jednak ich smak jest dość wyrazisty i pozostawiam to już waszej gestii. Ja po nie nie sięgam, bo i bez nich leczo jest pyszne.